Vírus-bulik, megszegett karanténok, lázadók a világjárvány óvintézkedései ellen Franciaországtól Floridáig…

Egész Európában hatalmas gondot jelent a hatóságoknak, hogy a lakosság egy része rendszeresen megszegi a kijárási tilalmakat és nem hajlandó otthon maradni – számolt be az AP, főáramű hírügynökség.

Hiába az orvosi tanács, hogy a vírus egyetlen ellenszere a távolságtartás és a tömeges rendezvények szüneteltetése, Európa-szerte divatját éli a rendelkezések elleni lázadás.

Franciaországban a korlátozási bejelentéseket követően a lakosság napokig ugyanúgy folytatta a mindennapjait. A párizsiak például elindultak vidéki házaikba, annak ellenére, hogy a hatóságok kérték, hogy maradjanak Párizsba, hogy a vírus ne terjedjen át más régiókra. Végül a vezetés kirendelte a rendőrséget az állomásokra, hogy így akadályozzák meg a leutazást.

Párizs egyik külvárosában egy ember beleharapott a tömeget feloszlatni próbáló rendőrbe, mások pedig azzal fenyegetőztek, hogy leköpik az intézkedő hatóságokat.

A franciák 100 ezer rendőrt és katonát mozgósítottak arra, hogy betartassák a kijárási tilalom szabályait. Ennek ellenére 22 ezer embert kellett megbüntetni az elmúlt néhány napban, miután megszegték a rendelkezéseket.

A francia Riviéra strandjait is le kellett zárni, mivel az emberek a jó időben elárasztották a partot. Nizzában a koronavírussal fertőzött polgármester éjjeli kijárási tilalmat rendelt el.

„Vannak, akik kis hősöknek képzelik magukat, amiért megszegik a szabályokat. Nem vagy hős, csak ostoba, aki saját magadat is veszélybe sodrod” – üzente Christophe Castaner francia belügyminiszter a lázadóknak.

Spanyolországban már helikopterekkel pásztázzák a városokat, hogy rajtaüssenek a szabadtéri illegális rendezvényeken. Európában Olaszország után itt a legsúlyosabb a vírushelyzet, ennek ellenére a lakosság egy része nem tartja be a karantént.

Markus Söder bajor miniszterelnök pedig arról számolt be, hogy a fiatalok koronavírus-partikat tartanak, többen szándékosan ráköhögnek az idősekre és még mindig rengeteg összejövetelt tartanak.