Videók a terrortámadásról a Strasbourgi karácsonyi vásárban, 4 halott, sok sérült, az EP-t is kiürítették

Lövöldözés volt kedd este Strasbourg belvárosában, egy karácsonyi vásár közelében, többen heten súlyosan megsebesültek, legkevesebb 4 ember pedig meghalt. Az elkövetőt még nem kapták el. Mozgósították a városban a biztonsági szolgálatokat. Közben, sajtóinformációk szerint bekerítették a 29 éves helyi, radikalizálódott támadót.

Miközben az EP épületében megszavazták a migránsvízumot, amivel ellenőrizetlenül jöhetnek legálisan Európába a bevándorlók, eközben az EP épületén kívül a karácsonyi vásárnál az utcán, gépfegyverrel irtják a befogadottak az európai polgárokat.

Két napja történt:
Három embert késeltek meg egy francia állomáson, egy nő nyakát elvágták

Legalább három embert megkéselt egy támadó a franciaországi Mulhouse vasútállomásán – jelenti a helyi média. Egy férfi támadt rá nőkre a franciaországi Mulhouse vasútállomásán.

A késsel fenyegető férfi elvágta az egyik nő torkát.

A férfi találomra választotta ki az áldozatokat, nem ismerte őket. Mindhárom nőt kórházba kellett szállítani. Hatalmas erőkkel érkezett ki a rendőrség, a vasútállomást lezárták. A támadót letartóztatták.

Lövöldözés volt kedd este Strasbourg belvárosában. A BBC a rendőrségre hivatkozva azt írta, hogy több ember megsérült. A hatóságok terrortámadásként kezelik az ügyet.

Négyre emelkedett a halottak száma

A prefektúra legfrissebb közlése szerint a sebesültek száma pedig tízre emelkedett. 

A francia vádhatóság bejelentette: hivatalosan is terrorcselekmény miatt indítottak vizsgálatot.

A rendőrség tájékoztatása szerint négy ember meghalt. A Le Figaro úgy tudja, hogy egy férfi kezdett lövöldözni a tömegben. Több médium azt írta, akár segítője is lehetett az automata fegyverrel lövöldöző támadónak.

Egy rendőrségi forrás szerint, mielőtt a támadó elmenekült volna a helyszínről, a katonák rálőttek a támadóra. A Le Figaro úgy tudja, bekerítették a fegyverest, aki elbarikádozta magát.

https://twitter.com/vlafbi/status/1072579875104534535

 

Az alábbi cikkben egy túlélő beszámolója olvasható: „Bátorság, édesem!” – Így éltem túl a strasbourgi támadást – személyes beszámoló

Úgy tudni, hogy a támadó 29 éves, helyi, (bevándorló hátterű?), radikalizálódott, gyilkossági kísérlettel vádolt francia állampolgár, s hogy a hatóságok már korábban megfigyelték, sőt, kedd reggel (egy köztörvényes bűncselekmény miatt) le is akarták tartóztatni a hatóságok, ám a merénylő nem volt otthon. Gránátokat viszont találtak a csendőrök a lakásban. A BFM TV szerint (Chérif C.) radikális iszlamista helyekre is járt.

a támadó

Roland Ries polgármester szerint a fegyveres férfit még nem fogták el a rendőrök, ezért mindenkit arra kért, hogy maradjon otthon. Emmanuel Foulon, az Európai Parlament egyik sajtósa ott volt a közelben, azt írta a közösségi médiában, hogy hatalmas pánik volt, miután lövéseket hallottak, az emberek lehasaltak az éttermekben. Utána látták, ahogy fegyveres rendőrök szaladnak az utcán.

A területet és a Kléber téren felállított karácsonyi vásárt bezárták. A városközpont lezárt részéből csak kimenni lehet, be viszont senki nem juthat.

Sőt, az Európai Parlament épületét a rendőrség lezárta és kiürítette.

 

Az EP-ben ma plenáris ülést tartottak. Az ülésen – többek között – az ún. migránsvízum elfogadásáról is döntöttek a képviselők. Sajtóinformációk szerint az ülés után több képviselő is bent ragadt a parlament épületében.
Emmanuel Macron francia elnököt folyamatosan tájékoztatják az eseményekről, Christophe Castaner belügyminiszter pedig a helyszínre indult.

Üzent az Iszlám Állam terrorszervezet

“Mindaddig, amíg ellenséges seregek harcolnak a földünkön, amíg bombák hullanak mint az eső, addig célpontjaink lesztek a saját országaitokban!”

Üzente az Iszlám Állam a twitteren a strasbourgi terrortámadás után.