Videó készült a Föld felé száguldó aszteroidáról, ezt lehet róla tudni

A pályája keresztezheti a Földét.

Egyre több titka tárul fel a Bennunak, a Földre jelenleg egyik legveszélyesebb aszteroidának. A kisbolygót jelenleg az OSIRIS-REx nevű NASA-szonda tanulmányozza, a tudósokat pedig rendre megdöbbenti az űrkavics furcsa viselkedése:

legutóbb az derült ki róla, hogy gejzírszerű részecskekitörések lövellnek ki a felszínéből, előtte meg az, hogy egyre gyorsabban forog, és könnyen lehet, hogy előbb-utóbb szétrobbantja saját magát, ha annyira felpörög.

Mellette persze azt is tudjuk már, hogyan néz ki, annyi adatunk van már róla, hogy olyan szimulációt is lehet róla készíteni, mint amilyet Roman Tkachenko töltött fel Youtube-ra – írja a 24.hu.

A Bennu egyébként egy igen kivételes objektum: a szakértők úgy vélik, hogy az aszteroida összetétele többé-kevésbé állandó maradt a Naprendszer megszületése óta. Az égitest vizsgálata és a Bennuból vett minták ezért sokat segíthetnek a kutatóknak abban, hogy jobban megértsék rendszerünket.

A Bennu egyébként egy potenciálisan veszélyes kisbolygó a Földre nézve, mert pályájának vannak pontjai, amelyek összeérnek a Föld keringési pályájával. Nagyon kicsi az esélye annak, hogy valójában megtörténik az ütközés, és ha így is lenne, arra csak a XXII. században kell számítani.

A kisbolygóról már azt is tudni, hogy sokkal sziklásabb a felszíne, mint gondolták, ezért az OSIRIS-REx-nek nagyon nehéz dolga van a kutatás során.

Az űrszonda tanulmányozni fogja az úgynevezett Jarkovszkij-hatást, ez az erő a világűrben forgó testre hat az egyenetlen hősugárzás következtében – ez azért fontos, mert akár a kiszámított pályától el is térhet miatta a kisbolygó, és megnövelheti az esélyét egy esetleges ütközésnek.

Az űrszonda méréseivel ezt kiszámíthatjuk, és jobban felkészülhetünk egy esetleges katasztrófára.

Forrás