Videó: Ezt hagyták maguk után a lövöldöző pünkösdisták

Videót tettek közzé a két, Dél-afrikai pünkösdista csoport november elsejei összecsapása utáni állapotokról, melyben 12 járművet tettek tönkre és három embert sebesítettek meg. Az esetről itt írtunk részletesen.

A News24 által kedden közzétett videóban szitává lőtt autók és kisbuszok láthatóak. Számtalan betört-kilőtt ablak, üvegszilánk, felhasadt üléshuzatok a zuurbekomi Pünkösdi Egyház épülete előtt. Masondo rendőrkapitány, az esetet jelentő nyilatkozatában kitért arra, hogy az egyik sérültet a vállán érte a lövés. “Három sérültet szállítottak kórházba. A töltött fegyvereket sikerült elkoboznunk”- említette meg a kapitány.

A támadók eleinte menekültek a helyszínről, de több mint 100 fekete ruhás biztonsági őrrel tértek vissza, hogy elfoglalják a templomot. A rendőrség megállította őket, valamint sikeresen elüldözték a szemben álló mindkét felet a területről.

A 3 millió hívőt magába foglaló IHCP-t (International Pentecost Holiness Church) 18 évig vezető Glayton Modise 2016-os halála óta, az egyházon belül hatalmi harcok dúlnak a megüresedett vezetői székért.

A SowetanLIVE úgy nyilatkozott az esetről, hogy

ez csupán “üzlet, mint mindig”, már megszokott a hétvégi IPHC istentiszteleteknél,

bár jelentős biztonsági erők voltak jelen a béke fenntartásának érdekében.

Őrök álltak a templom bejáratánál, miközben a privát biztonsági járőrautó föl le járt az épület előtt húzódó úton. Számos másik rendőrautó is a közelben állomásozott.

Limpopoból, Mpumalangából és Mozambikból származó hívek és más szemtanúk is nyilatkoztak a csütörtöki konfliktusról:

“Több autó állta el az utat. Kiszálltunk a járműveinkből, hogy megtudjuk mi is történik, és azt mondták nekünk, nincs jogunk a templomhoz menni. Aztán hirtelen köveket hajítottak felénk. Mikor a lövéseket meghallottuk, elfutottunk.”

Az esetet követő állapotokról készült videó alább látható: