Venezuela több mint 30 milliárd dollárnyi vagyonát lopta el az amerikai kormány

Két hónap alatt több mint 30 milliárd dollárt irányítottak át Venezuelából illegálisan, tárta fel az ország kommunikációs és információs minisztere, azzal vádolva az USA-t, hogy onnan irányítják a műveletet – írja az Új Világtudat.

A kommunikációs és információs miniszter, Jorge Rodriguez szerint a nemzeti vagyonból ellopott eszközökből mintegy 1 milliárd dollárt loptak el a nemzetközi bankokból, és került át az ellenzéki vezetők személyes számláira. A pénz célja az, hogy “terrorista sejteket finanszírozzanak az ország ellen,” tette hozzá.

Ahhoz folyamodtak, hogy ellopják azokat a vagyonokat, amelyeket Venezuela különböző bankokban tart. Ezt a pénzt Donald Trump kormányának kérésére kobozták el. Az elmúlt néhány hónapban több mint 30 milliárd dollárt loptak el,” – mondta szombaton Rodriguez, idézte a VTV állami televízió. (1)

A cselszövést állítólag az Egyesült Államok által támogatott ellenzéki vezető és az önmagát “ideiglenes elnöknek” kikiáltó Juan Guaido, valamint a kulcsfontosságú pozíciókban lévő segítői, Leopoldo Lopez, és a közelmúltban őrizetbe vett Roberto Marrero és mások koordinálták.

A Marrero mobiltelefonjából összegyűjtött információk azt jelzik, hogy Juan Planchart venezuelai ügyvéd kapta meg az ellopott pénz egy részét, a miniszer szerint.

A múlt héten a venezuelai elnök, Nicolas Maduro azzal vádolta az általa “ördög bábjának” nevezett Guaidót, hogy a meggyilkolását tervezte. Korábban márciusban azzal vádolta meg Washingtont, hogy 5 milliárd dollárt lopott el venezuelai pénzeszközökből, amelyeket gyógyszerek előállításához szükséges anyagok megvásárlására és kórházakhoz illetve gyógyszertárakhoz történő kiszállítására szántak.

Az Egyesült Államok szigorította a Maduro kormány ellen bevezetett szankciókat és a gazdasági nyomást, és nyíltan rezsimváltásra szólított fel, miközben támogatja Guaidót. A múlt héten az amerikai pénzügyminisztérium szankciókkal sújtotta az ország állami tulajdonú Minerven bányavállalatát és annak vezetőjét, Adrian Antonio Perdomo Mata-t.

Más korlátozások a venezuelai olajszektorra irányulnak, amely az ország számára létfontosságú a gazdaság felszínen tartása szempontjából, mivel az olajbevételek az exportból származó jövedelmek mintegy 98%-át teszik ki. (2)

(1) – http://vtv.gob.ve/desvio-fondos-republica
(2) – https://www.rt.com/business/454675-30

Forrás: Új Világtudat