Vatikáni belenyugvással zajlott a zsidók kiirtása – dokumentumok bizonyítják

Untitled 22 1 640x400 1

XII. Piusz pápa és a Vatikán tudott a zsidók tömeges legyilkolásáról – derül ki a most hozzáférhatővé tett történelmi dokumentumok szerint.

Német tudósok a Vatikán archívumait kutatva találtak egy levelet, amely bizonyíthatja, hogy XII. Piusz pápa tudott a zsidók tömeges legyilkolásáról Varsóban és Lvivben, de erről hallgatott.

A kutatók nemrég kezdtek hozzá XII. Piusz pápa most hozzáférhetővé tett vatikáni archívumának feldolgozásához, számol be a Washington Post.

A március 2-án megnyitott archívumot nem sokkal később, a koronavírusra való tekintettel ismét lezárták, így annak a csaknem 200 történésznek, aki jelezte a kutatási szándékát, el kellett halasztani az útját.

A münsteri egyetem vallástörténésze, Huber Wolf vezette német csoport azonban még hozzáférhetett az archívumban őrzött anyagokhoz, és azok között csaknem azonnal sokkoló dokumentumra leltek.

Már eddig is számos történész és zsidó szervezet kérdőjelezte meg az 1939 és 1958 között működő XII. Piusz pápa második világháborúban folytatott szerepét, mondván, nem tett meg minden tőle telhetőt, hogy életeket mentsen.

A pápa védelmében a Vatikán és más szervezetek azt hangsúlyozták, hogy XII. Piusz „csendes diplomáciát” folytatott és arra bátorította a kolostorokat és más vallásos intézményeket, hogy bújtassanak zsidókat.

Untitled 22 1 640x400 1

Amerikai beszámolók szerint 1942 szeptemberében az Egyesült Államok átadott a Vatikánnak egy olyan, a Zsidó Ügynökség által készített dokumentumot, mely beszámolt 100 ezer zsidó meggyilkolásáról a varsói gettóban, illetve 50 ezer zsidó legyilkolásáról a német megszállás alatt lévő Ukrajnában. Vatikáni források nem erősítették meg ennek a dokumentumnak létezését.

Wolf most arra is talált bizonyítékot, hogy XII. Piusz olvasta az amerikai dokumentumot és arra, hogy a Vatikán két esetben is meghamisította a gyilkosságról szóló beszámolókat.

A Vatikán külügyminisztere, Angelo Dell’Acqua levelében arra figyelmeztetett, hogy

“Nem szabad hinni a zsidók beszámolóinak, mert a „zsidók gyakran túloznak és nem példái az őszinteségnek”.

Wolf állítása szerint olyan dokumentumokat is talált, amelyek fényképpel bizonyítják a tömeges gyilkosságokat és a tömegsírokat, illetve azt is jelezte, hogy olyan levelezésnek is lennie kell, amelyet a pápa az amerikai elnökkel és amerikai zsidó szervezetekkel folytatott.

Mint ismeretes, történészek már korábban vizsgálták Eugenio Pacelli, a későbbi pápa életének azon 12 évét, amit a Szentszék nagyköveteként 1917 és 1929 között Németországban töltött.

Wolf elmondása szerint:
„Bizonyos, hogy a pápa tudott a zsidók lemészárlásáról”,

hozzátéve, hogy „ami igazán érdekel, az az, hogy mikor értesült arról először, és mikortól hitte el ami történik”.

Zsidó szervezetek már régóta felhívják a Vatikán figyelmét arra, hogy XII. Piusz szentté avatása nagy hiba volna és azzal mindenképpen várni kell, amíg az archívumokat meg nem nyitják, és amíg élnek holokauszt-túlélők.

XVI. Benedek pápa 2009 decemberében egy lépéssel közelebb hozta XII. Piusz szentté avatását, amikor kijelentette, hogy a vallási vezető „hősi, keresztényi életet élt.”