Váratlan hatás: A világjárvány több ember életét mentheti meg, mint amennyit követel

A SARS-CoV-2 vírus folyamatosan terjed a bolygón, de miközben a városokat és az embereket megfertőző betegség útját úgy tűnik semmi sem állíthatja meg, a környezetünkre váratlan pozitív hatást gyakorol a járvány – számol be róla, az Új Világtudat

Míg a környezetünkre gyakorolt kedvező hatások semmiképpen sem csökkentik a járvány okozta fájdalmat és szenvedést, a gazdasági lassulás és a kormányok által bevezetett karanténok eredményeként bekövetkezett kevesebb utazás gátat szabott a szennyezésnek, és a hatásai már az egész világon láthatók.

Az első példát a COVID-19 kiindulási pontjánál láthattuk Kínában, ahol a járvány 2019 decemberében kezdődött, amikor az országos karanténok következtében a járművek eltűntek az utakról. Vuhanban sok zárlat alá került helyi ember dicsérte a kék ég megjelenését a szmog által fertőzött városban, ahol a légszennyezés komoly aggodalomra ad okot a közegészségügy számára.

Az utazással és gazdasággal kapcsolatos intézkedések végül befolyásolták az egész ország szennyezettségi szintjét, mivel a NASA által rögzített műholdas képek ez év eleje óta Kínában a nitrogén-dioxid (NO2) tartós csökkenését mutatták. A NASA szerint ez a hatás “legalább részben” a járvány eredményeként bekövetkezett gazdasági lassulásnak köszönhető.

Ugyanez a hatás tapasztalható Kínán kívül Olaszországban is, melyet eddig a legsúlyosabban érintett a járvány, amely napjainkban több mint 30 ezer megerősített esetet mutat, miközben a halálozások száma meghaladta a 2000-et.

A lezárások következtében az NO2 hirtelen csökkenését mérték, amint azt az Európai Űrügynökség (ESA) az alábbi videóban szemlélteti a Copernicus Sentinel-5P műhold által gyűjtött adatok felhasználásával.

A járvány Olaszország vízi útjaira is hatással van, mivel egy nemrégiben készült videó szerint Velence csatornái drámai átalakuláson mentek keresztül, amelyek gyakorlatilag kristálytisztává váltak a turizmus hirtelen csökkenése miatt.

A látogatók hiánya, valamint a csónakok és hajók forgalmának jelentős csökkenése az olasz karantén intézkedések miatt jelentős hatást gyakorolt a víz minőségére, és a halak most a tiszta csatornákban úszhatnak.

A Stanfordi Egyetem tudósa Marshall Burke professzor Kína kibocsátási adatait felhasználva kiszámította, hogy a csökkent szennyezés milyen hatással lehet a helyi lakosok egészségére, és megállapította, hogy a SARS-CoV-2 környezeti hatása több életet menthet meg, mint amennyit követel, és részletes számításait a Globális Élelmezés, Környezet és Gazdaságdinamika oldalán egy bejegyzésben tette közzé. (1)

Burke professzor számításai szerint a káros kibocsátások csökkenése potenciálisan hozzájárulhat 77000 kínai lakos életének megmentéséhez. A Csengtuban, Sanghajban, Guangzhouban és Pekingben működő amerikai kormányzati szenzorok adatait felhasználva mérte a PM2,5 (a légszennyező részecskeszemcsék méretét) szinteket. Burke feltérképezte a helyi szennyezés szintjének az előző évekhez viszonyított csökkenését, és ezt felhasználta a szennyezésből fakadó halálozások lehetséges hatásait vizsgáló elméletéhez az ország egész területén.

“Ha összeillesztjük ezeket a számokat, az a korai halálozási arány nagymértékű csökkenését mutatja. A PM-változásoknak a halálozásra gyakorolt hatásáról szóló 2016-os becsléseim alapján kiszámítottam, hogy a PM2,5 csökkenése 2 hónapon keresztül 10 ug/m3-rel valószínűleg 4000, 5 év alatti gyerek és 73000, 70 évesnél idősebb felnőtt életét mentette meg Kínában,” – írja Burke. (2)

“A még konzervatívabb becsléseim szerint a 10%-os csökkenés a halálozásban a 10 ug-os változás következtében 1400, 5 év alatti gyermek életét és 51700, 70 év feletti felnőtt életét mentette meg. Még ezen konzervatívabb feltételezések szerint is a szennyezés csökkenése miatt megmentett életek száma nagyjából 20-szor annyi, mint amenyit közvetlenül a vírus miatt vesztettünk el.”

Burke modellje rávilágít a rosszul kezelt légszennyezés jelentős költségeire, valamint arra, hogy nagyobb figyelmet kell szentelni annak a levegőnek a minőségére, amelyet belélegzünk, amikor a globális szolgáltatások helyreállnak a járvány végén. (3)

(1) – http://www.g-feed.com/2020/03/covid-19-reduces
(2) – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/
(3) – https://www.iflscience.com/environment/the-unex