Váratlan felfedezés: Óriási lendületet kaphat Oroszország – Az egész világra kihat

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Hatalmas arany-lelőhelyeket fedeztek fel Oroszországban

Úgy néz ki, a természet elkényeztette Oroszországot: a bőséges olaj-, és földgázkincs mellett egyre több aranyat is találnak, így a jelenleg sem kis volumenű kitermelés bő tíz év alatt megduplázódhat, az ország a második legnagyobb aranykitermelő lehet. A devizatartalékokon belül pedig dinamikusan növekszik az aranymennyiség, csökkentve a dollárfüggőséget.

Oroszország az utóbbi években átalakította devizatartalékait: nagymennyiségű amerikai állampapírt adott el, és helyette jól bevásárolt aranyból. Az orosz aranytartalékok már 39 hónapja megszakítás nélkül emelkednek, de a bővülés már 2007 óta tart, amikor az országnak 400 tonna aranya volt. Ez 2013 végére 1000 tonnára hízott, majd utána jött az új hidegháborús helyzet, ekkor a növekedés felgyorsult, és most már a 2000 tonnát közelíti a mennyiség.

Mindemellett az oroszországi aranybányák is jó lehetőségekkel rendelkeznek, nem rossz dolog, ha egy ország a világ szárazföldjeinek kilencedét lefedi, akad ásványkincs rendesen. Oroszország most a harmadik legnagyobb kitermelő Ausztrália és Kína után, de a moszkvai központú Geotechnológiai Intézet igazgatóhelyettese, Mihail Leskov szerint egy évtizeden belül előzés várható: Oroszország a második helyre fog kerülni.

2017-ben az ország 8,8 millió unciát hozott felszínre, ami a világ teljes kitermelésének 8,3 százaléka. A közelmúltban felfedezett lelőhelyeknek köszönhetően ez a mennyiség 2025-re 50 százalékkal nőhet, 2030-ra pedig 8 millió tonnával bővülhet, vagyis közel megduplázódhat. Ez az állami tartalékok növelése mellett is igen szép exportlehetőségeket kínál majd. A jelenlegi kitermelési szint ráadásul már így is szép növekmény eredménye: 20 év alatt duplázódott a kibányászott arany mennyisége. Az orosz aranykitermelők szövetsége szerint az elmúlt évtizedben 2189 tonnát hoztak felszínre.

Kitermelőhelyek

A legnagyobb lelőhelyek a Krasznojarszk környékén vannak, emellett az orosz Távol-Keleten a Csuhotka régióban, a leggyorsabban az Amuri területen nő a kitermelés, emellett Irkutszk környékén vannak jelentősebb bányák. Nemrégiben Krasznojarszk repülőtere szerzett hírnevet magának azzal, hogy egy felszálló Antonov típusú szállítógép alja kiszakadt, és 3 tonna arany, valamint némi platina szóródott a kifutópályára.

Számokban

És hogy mindez mit jelent értékben, mondjuk dollárban számolva? 20 éve az arany mélyponton volt, 300 dollár körül unciánként, viszont 2002-2003-ban masszív emelkedő trend indult, az ár a válság idején érte el az 1000 dollárt, majd nagy ütemben felszaladt majdnem 2000 dollárig. Ott viszont komoly korrekció jött, majd az ár az utolsó 5 évben meglehetősen stabil lett, 1150 és 1350 dollár között.

Ez azt jelenti, hogy 20 éve az orosz kitermelés 1,3 milliárd dollár értékű volt, most évente 11,5 milliárd. Az elmúlt évtizedben 100 milliárd dollár értékben bányásztak, az ország jelenlegi aranytartaléka pedig nagyjából 80 milliárd dollárt ér.

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel