Van még lejjebb: Tordai a Parlamentben bizonyította, hogy végstádiumban van az ellenzék (videóval!)

Ismét bebizonyította a párbeszédes Tordai Bence, hogy az ellenzék számára még mindig van lejjebb. A jó modort nem ismerő, az Országgyűlést rendszeresen megcsúfoló, tiszteletlenségéről és utcai stílusáról ismert Tordai Kövér László és Orbán Viktor letegezése után ma is olyat tett a Parlamentben, amit még nem látott a Ház.

Ezúttal a civil szervezetek működéséről szóló törvény módosításának vitájában kért szót, hogy aztán a kétfarkúak közmédiás produkcióját elirigyelve cöfcöfözzön egyet.

Mondjuk a csirkejelmezes kétfarkús legalább ingyen sört kért sajátos kódnyelvén, de Tordainak ez sem sikerült. No komment, írhatnánk, de talán annyival egészítsük ki, hogy miután Tordai Bence és ellenzéki társai sem a választáson, sem az utcán nem tudtak nyerni, úgy döntöttek, hogy az utcát hozzák be a Parlamentbe. Nézze meg a videót!

A civil törvény módosításának vitájában egyébként Tuzson Bence, a Miniszterelnökség államtitkára bejelentette, növekszik a civilek támogatása. A civil szervezetek adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében módosul az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény, a változtatásnak ugyanakkor célja az is, hogy ösztönözzék a szervezetek adománygyűjtő tevékenységét – mondta az államtitkár. Tuzson Bence célnak nevezte, hogy a valós civil szervezetek részesüljenek valódi és növekvő támogatásban.

Kijelentette: a kormány lehetővé tenné, hogy egyre több szervezet, akár a kisebbek is képesek legyenek elérni a pályázati támogatásokat. Ezért 5-ről 10 százalékra növelik azt az összeget, amelyet az adománygyűjtés értéke után normatív alapon kapnak a szervezetek. Beszámolt a civileknek juttatott támogatások jelentős növekedéséről, mint mondta, az 2012 óta – 3,4 milliárd forintról – jövőre már 5,9 milliárdra emelkedik.

Közölte azt is: eddig mintegy 400 civil kapott normatív támogatást, számuk azonban jelentősen növekedhet, ahogy az arra szánt összeg is. A Fidesz támogatja a változtatást.

A Jobbik “szemfényvesztésnek” minősítette, hogy jelentősen növekedtek volna a civilek támogatásai, az MSZP szerint “a kormánynak kedves civil világ kerülhet előtérbe”, a DK egyenlő finanszírozási, működési feltételeket követelt a civil szervezeteknek, míg az LMP független civil szférát sürgetett.

Zárszavában Tuzson Bence államtitkár azt mondta, a civil szervezetek különböző csatornákon keresztül, de támogatásban részesülnek Magyarországon, az indítvány pedig a magyar civil élet erősödését fogja elősegíteni.