Vaktában lövöldöznek: A kormányoknak igazából fogalmuk sincs, mit kellene kezdeni a Covid-19-cel

IMG 20200507 021331

A legtöbb kormány, intézmény és szakértő nem tudja, mi lenne a legjobb módszer a koronavírus kezelésére – ez jelenleg már elég nyilvánvaló -, de ezt soha nem fogják nyilvánosan beismerni.

Kezdjük kicsit empatikusabban: tény, hogy világjárványok csak nagyon ritkán fordulnak elő, így teljesen érthető, hogy az adott válaszokban nagyfokú improvizációra volt szükség. Bizonyos nemzetek teljes zárlat alatt vannak, mások egyáltalán nem; és látunk köztes megoldásokat is.

Egyesek a lakosságot maszkok viselésére kötelezik, mások nem. De őszintén szólva, még azt sem tudják, hány embernek van egyáltalán Covid-19-e, vagy hányan haltak meg ténylegesen miatta.

Ami viszont a válság közös jellemzője, de nem merik kimondani: a NEM TUDJUK!

A kormányok a tudományra próbálnak támaszkodni (lásd WHO elhibázott döntései) , a tudomány a számokkal jön, az újságírók pedig megpróbálnak úgy megszólalni, mintha tudnák, mit is kellene igazából tenni (vagy kellett volna) – lásd politikusok egy része szintén – miközben támadják a kormányzatot és próbálják hibáztatni, sőt néha kárhoztatni is.

Elég, ha csak a brit kormányra nézünk. Kezdetben úgy voltak vele, hogy “hagyjuk, hadd vezessen minket a tudomány!”
Ez a kis mottó felbecsülhetetlen értékű volt, amikor a „csorda immunitás” elérésének kezdeti stratégiáját megfordították az ellenkezőjére és következett a törvényesen végrehajtott kötelező otthoni karantén Netflix és chill.

A pálfordulás azért történt, mert nincs „tudomány” , amelynek vezérelnie kell; valójában mindenféle tudomány létezik, amelyek közül választhat, ki-ki attól függően, hogy melyik a politikai szempontból a legeredményesebb számára.

Ez egy vadonatúj vírus (? kérdőjel) és a tudósok csak vakargatják a fejüket, ahogy mindenki más is. Míg az egyik tudóscsoport azt hozza ki, hogy 97% halott lesz csütörtök ebédidőre, ha a denevér tüszent, addig a másik olyan számtáblázatot állít fel, hogy csak az idősekre és a krónikus tüdőbajjal és betegségekkel rendelkezőkre veszélyes ez az egész.

Az Egyesült Királyságban például az Imperial College London mélyen pesszimista előrejelzéssel jött elő a halálozási rátákat illetően, ha valaki elkapja a Covid-19-et, míg egy másik tudóscsoport az Oxford Egyetemen azt jósolta, hogy a lakosság nagy része már át is eshetett rajta és elkaphatta, anélkül, hogy észre vette volna. Magyarul egyik csoport SEM TUDTA igazából.

A tudomány bizonytalansága mélyen hibás alapot jelenthet azon politikusoknak, akiknek irányítaniuk és akiknek bizalmat ébreszteniük kellene. A tudományos módszer magában foglalja egy hipotézis felállítását, mindaddig, míg azt meg nem cáfolják.

Ez mind nagyszerű, csakhogy amint egy kormány egy konkrét tudós modelljét választja a politika irányításához, szinte lehetetlenné válik annak beismerése, hogy az nem 100% -ban helyes.

És ha az általuk választott leginkább pesszimista elméletet vagy forgatókönyvet választottuk, akkor nagyon nehéz lesz kiutat találni a zárolásból és karanténból azután, hogy ilyen megszorításokat léptettünk életbe a lakossággal szemben.

IMG 20200507 021331

Ezért szeretnék leordítani a Svédország kormányt is, akik egy lépéssel tovább mentek a tudomány követésében és alapvetően egy tudóst bíztak meg az irányítással.

Anders Tegnell állami epidemiológus a hajtóereje annak, hogy a svéd kormány megtagadja a társadalom olyan bezárását, ahogy a világ többi részéntörtént.

Ő ennek a darabnak a hőse, mert amikor azt kérdezték tőle, hogyan tudhatja jobban, miért jobb nem bezárni az éttermeket és iskolákat, Ő azt válaszolta, hogy NEM TUDJA, de SENKI MÁS SEM! Végre őszinteség!

Ugyanakkor van egy másik jelenség a Svédországgal játszott játékban, mivel az a benyomásom van, hogy szorgalmazni kell a stratégia szerencsétlen kudarcát. Mert legalábbis akkor más kormányok majd azt mondhatják:

“Persze, nem tudtuk, mit csinálunk, de legalább többet tudtunk, mint a svédek!”

Ford: SBG Buddha – VilagHelyzete