Vádat emelnek a liberális aktivista ellen, aki nem engedett felszállni egy gépet

Legközelebb Elin Ersson talán meggondolja, hogy liberális partizánakciókba kezdjen a migránsok kedvéért.

Talán még mindenki emlékszik Elin Erssonra. Ő volt az a liberális aktivista, aki Svédországban feltartotta egy repülőgép felszállását, azt gondolván, hogy ezzel megmenti a kitoloncolásra váró afgán migráns életét. Az esetről az aktivista videót is készített, amely bejárta a világsajtót.

Akciójával sokat nem ért el, mert Ismail Khawari, akit eredetileg meg akart “menteni”, nem is volt rajta a gépen, amely Göteborgből repült volna Isztambulba. Ersson azt állította, hogy az idősebb, szintén kitoloncolásra ítélt 52 éves afgán férfi ott volt a járaton és ezzel az ő deportálását sikerült megakadályozni. Ersson nem volt hajlandó leülni a gépen, tiltakozását Facebookon élőben közvetítette.

A 21 éves egyetemista lány most megütheti a bokáját, performansza ugyanis légi közlekedési törvénybe ütközik a svéd sajtó szerint. A lány a pilóta és a személyzet többszöri felszólítására sem volt hajlandó helyet foglalni. Aki azonban nem engedelmeskedik a pilóta parancsainak, az büntethető – pénzbüntetés mellett akár hat hónapos börtönbüntetést is kaphat.

Az aktivista ellen ezért vádat emelnek, és ha ez még nem lenne elég, kiderült, hogy kígyót melengetett a keblén – az általa védelmezett afgán migránsról ugyanis azóta kiderült, hogy rendszeresen verte feleségét és kislányát is.