Üzemet, autókat és hatvan évet hagyott maga mögött a magyar férfi – Egy újabb venezuelai menekült története

[audio src="https://hirado.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2019/03/03.03.04.-NAGY-K-VENEZUELAI-MAGYAR-F%C3%89RFI_SZINTEZETT.mp3" /]

A venezuelai háztartások mintegy 80 százalékát érinti az élelmiszerellátás bizonytalansága, a lakosság súlyos gazdasági válsággal néz szembe és a hiperinfláció mellett komoly problémát jelent az is, hogy hiány alakult ki az alapvető közszükségleti cikkekből – derült ki egy friss kutatásból, melyet három venezuelai egyetem készített. Balthazár István több mint hatvan év után menekült vissza Magyarországra ez elől.

Hatvankét év után, a közelmúltban tért vissza Venezuelából Magyarországra Balthazár István, hogy újrakezdje az életét. A Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában elmondta: háromévesen, az ’56-os forradalom idején, a kommunizmus elől menekültek a dél-amerikai országba a szüleivel és két testvérével. Éjszaka kellett átkelniük az osztrák határon, a férfi máig emlékszik a lövésekre és a kiabálásra.

Nagyjából egy hónapig tartózkodtak Ausztriában, aztán mentek tovább Venezuelába. A nagybátyja ekkor már ott élt – ezért döntöttek úgy, hogy nem észak felé, például az Egyesült Államokba mennek.

Most ugyanez történik, csak visszafelé: hazatért szülőhelyére a családjával, „elszöktek egy borzalmas helyzet elől” – mondta.

(Fotó: MTI/EPA/EFE/Cristian Hernández)

Balthazár István „egy borzalmas helyzet elől” menekült családjával Magyarországra (Fotó: MTI/EPA/EFE/Cristian Hernández)

Időbe telt, de beilleszkedtek

Elmondta: jogász édesapja nem gyakorolhatta a hivatását Venezuelában, nekik, gyerekeknek viszont könnyebb dolguk volt, hiszen megtanulhattak egy új nyelvet. Apja első munkahelye egy sörgyárban volt, ahol ládákat mozgatott. A család idővel beilleszkedett, jobban élt és saját lakást is vásárolt.

Már kiérkezésükkor megismerkedtek a kint élő magyar kolóniával, amely közösségi finanszírozásból vásárolt telket és építette fel a magyar házat. A ház Balthazár István szerint nemcsak munkalehetőséget biztosított, hanem a magyar nyelv és a kultúra megőrzéséről is gondoskodott.

Elmondta: szülei azt szerették volna, ha patikusnak áll, ő azonban előbb gépésztechnikusnak, majd később, már családos emberként esti iskolában ügyvédnek tanult.

Néhány nap alatt megszerették Magyarországot

Először két éve fogalmazódott meg a családban, hogy hazajönnének. Érezték, hogy nem lehet Venezuelában élni tovább a hiperinfláció és a közbiztonság miatt. A férfi megjegyezte: tízezrek halnak meg az országban évente terrorcselekmények vagy gyilkosság áldozataként.

Venezuela húsz éve gazdag állam volt, bővelkedett kőolajban és tele volt szeretettel – most éhínség van és gyógyszerhiány. Gyermekek halnak meg, mert nincs táplálékuk, az emberek a szemétből esznek – idézte fel Balthazár István.

A magyar férfi családjával nyolc éve Magyarországra utazott, a feleségének akkor hamar megtetszett az ország. Amikor eldöntötték, hogy elhagyják Venezuelát, Balthazár István lánya vetette fel először, hogy a férfi szülőhazájába költözzenek.

Négymillióan már elhagyták az országot (Fotó: EPA/Ernesto Guzman Jr)

Két autót, egy üzemet és rengeteg ingóságot hagytak maguk mögött Venezuelában. A gyárat Balthazár István elajándékozta, hogy a munkások ne kerüljenek az utcára.

Nem volt könnyű döntés – mondja a férfi –, de úgy érzi, hogy eddig csak szeretetet kaptak Magyarországon, és ez segített neki abban, hogy újra otthon érezze magát.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz Venezuela sorsa, a férfi azt válaszolta: 30 millió lakosból 4 millió már elhagyta az országot, és a kivándorlók többsége fiatal. „Ha holnap Maduro végre kilép a kormányból, akkor sem mennék vissza, mert a kárt, amit az elmúlt 20 évben okozott, legalább 30 év alatt lehetne helyrehozni” – fogalmazott, hozzátéve: ezt ő valószínűleg már nem is élhetné meg.

Forrás