Utcai harcok törtek ki Franciaországban a kurdok és a törökök között Erdogan győzelme miatt


A törökországi elnökválasztáson elért választási siker utcai összecsapásokat robbantott ki a Franciaországban élő török és kurd kisebbségi csoportok között. A helyi sajtó szerint az utcai összetűzések polgárháborús hangulatot idéztek.

Amikor vasárnap este kire került hivatalosan is Erdogan újraválasztása, akkor  heves utcai harcok törtek ki a Mantes-la-Jolie-ban élő kurdok és a törökök között, a francia Le Parisien beszámolója szerint.

Azt hittem, hogy egy háborús övezetbe kerültem

– nyilatkozta a lapnak a török-kurd összecsapások hevességét jellemezve az egyik szemtanú.

A lap beszámolója szerint az összecsapásokhoz az vezetett, hogy amikor Erdogan megválasztását bejelentették, a helyi török közösség tagjai olyan örömmámorban törtek ki, hogy ellepték a város utcáit, amit viszont a városban élő kurdok provokációnak tekintettek.

A török ünneplésre válaszul a kurdok két török bárt is megtámadtak fegyverekkel, vasrudakkal és botokkal felfegyverkezve. A komolyabb sérülések bekövetkeztét csak a francia rendőrég idejében megtörtént beavatkozása előzte meg.

Le Parisien szerint a városban, mintegy ezer Törökországból érkezett család él, nagyjából fele-fele arányban törökök és kurdok, akik között feltehetően a nagyjából azonos számarányuk miatt is gyakran vannak a tettlegességig fajuló feszültségek.

 


Like it? Share with your friends!

0 Comments

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérjük oszd meg a cikket

Mivel a Facebook korlátozza a hírek automatikus megjelenítését, ezért arra kérünk, hogy oszd meg személyesen a cikket, ezzel jelentős mértékben segítve az oldalt hatékonyságát. Köszönjük