Ukrajna önkényesen kiterjeszti az ellenőrzése alá vont területet a Fekete-tengeren, az eddig orosz területekre is


Megszavazta az ukrán parlament csütörtökön azt a törvényjavaslatot, amely az eddigi kétszeresére terjeszti ki az Ukrajna által ellenőrzött területet a Fekete-tengeren, továbbá kimondja, hogy invázió vagy támadás esetén figyelmeztetés nélkül használhatják fegyvereiket a határőrség hajói

– jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség. A törvényjavaslatot 244 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál azt emelte ki, hogy a második olvasatban, azaz a véglegesen jóváhagyott előterjesztésben az eddigi 12-ről 24 tengeri mérföldig jelölték ki azokat a területi vizeket a Fekete-tengeren, amelyeken Ukrajna ellenőrzést folytat a csempészet, a migráció és egyéb jogsértések megakadályozása végett.

A legutóbbi ukrán-orosz konfliktus 14 mérföldre történt a partoktól, tehát az új 24 mérföldes kijelöléssel arra a szakaszra is kiterjesztik az ellenőrzési igényüket.

A törvény indoklása szerint az elfogadott törvény hatékonyabbá teszi Ukrajna 12 mérföld szélességű felségvizeinek védelmét. A dokumentum szerint a nemzetközi jog lehetőséget ad arra, hogy az ellenőrzést a szomszédos vizekre is kiterjessze egy állam vám- és pénzügyi, migrációs, valamint közegészségügyi szabálysértések megakadályozása érdekékben.

A képviselők felhívták a figyelmet arra, hogy Oroszország, amióta önkényesen elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, „törvénytelen gazdasági tevékenységet folytat ott, megnövekedett a csempészet mértéke, Ukrajna pedig elvesztette lehetőségét a hajózás fölötti hatékony ellenőrzés fölött” – írta az Ukrajinszka Pravda.

A törvény lehetőséget teremt Ukrajnának a 24 mérföldes zónában arra, hogy megállítson, átvizsgáljon és lefoglaljon tengeri járműveket, kivéve hadi- illetve állami vagy más nem kereskedelmi célú hajókat.

November 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított.

Kijev szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, ezért az orosz fél indokolatlanul nyitott rájuk tüzet. Ráadásul nemzetközi vizeken a már Odessza felé visszafordult hajóikra, megsértve az ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros használatáról szóló kétoldalú megállapodást is.

Moszkva ezzel szemben azt állítja, hogy az ukrán járművek megsértették Oroszország területi vizeit, és a figyelmeztető lövéseket is semmibe véve a Kercsi-szoros felé haladtak, amelyen az áthajózást Moszkva engedélyhez köti. Orosz állítás szerint az ukrán hajók vették elsőként célba az orosz parti őrség járműveit.


Like it? Share with your friends!

2 Comments

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 1. Első gondolatom: megőrültek ezek? Ez háború!
  Második gondolatom (1 másodperccel később): Porosjankóék ezt nem mernék saját kútfőből megtenni. Ehhez a nyugat (pontosabban az USA) határozott BÍZTATÁSA kell.
  Itt valami készülődik, valamit nem tudunk. Mert tudomásom szerint most MÉG nincs annyi nyugati hadihajó a Fekete-tengeren, ami akár egy órára is feltartaná az oroszokat.
  Vagy tényleg át akarják játszani Ukrajnát orosz érdekszférába, mint egyesek ötletelik (nekem igen furcsának tűnik az ötlet), vagy feláldoznák az odaküldött hajóikat azért, hogy háborús indokot kreáljanak.
  Az idő tudtommal nem az Usának dolgozik. Minél később tör ki a Nagy Háború, annál rosszabbak az eddig regnáló birodalom esélyei. Lehet, hogy döntésre akarják vinni a világ sorsát.
  Ha az eddig regnáló ballibernyálas szörnyhatalom megsemmisülne, az megérné akár több milliárd ember halálát is, beleértve a magamét is. Akkor az emberiség kapna egy esélyt. Rettenetes áron, de legalább esély. Ha ez a ballibernyálas szörnyhatalom tovább terjed és uralkodik, akkor BIZTOSAN vége mindennek.

  1. “Ha az eddig regnáló ballibernyálas szörnyhatalom megsemmisülne, az
   megérné akár több milliárd ember halálát is, beleértve a magamét is.”

   Egyetértek – a túlélők legalább parazitamentesen élhetnék az életüket – csak ha már ekkora a veszteség akkor ki kell zárniuk, hogy előröl kezdődjön az élősködés.

   “A keresztény Európában egyetlen idegenszerű elem van és az a zsidóság. Alig szabadultak meg az európai népek az izlám hatalmától, most ismét a zsidó nép az, amely lázas izgatottsággal és ernyedetlen tevékenységgel azon merész tervet erőlködik megvalósítani, hogy az európai népek felett az uralmat megszerezze és azokat rabigába hajtsa.’ “ (7)”

Kérjük oszd meg a cikket

Mivel a Facebook korlátozza a hírek automatikus megjelenítését, ezért arra kérünk, hogy oszd meg személyesen a cikket, ezzel jelentős mértékben segítve az oldalt hatékonyságát. Köszönjük