Szijjártó-Pompeo-csúcs: áttörés történt több fontos területen

A felek megállapodtak az 1997-ben kötött közös védelmi együttműködési megállapodás megújításában, amiről a honvédelmi bizottság már a jövő héten tárgyalni fog – írja az Origo. Legutóbb hét és fél éve járt amerikai külügyminiszter Magyarországon, így a mostani látogatás egyértelműen mutatja, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok jól működnek, és a térségben kiemelten fontosak vagyunk Washington számára.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a sajtótájékoztató elején kijelentette, hogy óriási megtiszteltetés Mike Pompeo budapesti látogatása. Szólt arról is, hogy az amerikai külügyminiszter korábban ígéretet tett a látogatásra, és ezt be is tartotta.

Elkezdtük újjáépíteni a magyar-amerikai kapcsolatrendszer harmadik pillérét, a politikai kapcsolatokat is – tette hozzá. Ennek legfőbb oka, hogy a Trump-kormányzat és a magyar kormányzat hasonló nézeteket vall az élet sok területén – mondta a külügyminiszter.

Fotó: MTI Fotóbank

Szijjártó Péter: Mindkét ország számára fontos a határok védelme

Mindkét kormány számára fontos a határok és a keresztény kultúra védelme, és két ország együttesen lép fel Izrael méltányos elbírálása mellett a nemzetközi intézményekben – mondta Szijjártó. Mi elvi alapon vétóztunk meg minden olyan uniós döntést, ami elvi alapon kritizálta az amerikai külpolitikát – tette hozzá.

Olyan külpolitikát folytatunk, ami lehetővé teszi, hogy őszinték legyünk egymás között. Szijjártó közölte, Magyarországnak nagyon fontos a 150 ezer kárpátaljai magyar, és mindig ki fog állni az érdekeikért.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy őszintén beszéltek a kínai és az orosz befolyásról. Magyarországra mindig számíthat az USA, mint stabil katonai szövetséges – tette hozzá. Komoly előrelépés, hogy az USA és Magyarország közötti védelmi együttműködést sikerült modernizálni, a tárgyalásokat lezárták, és az új verzió a honvédelmi bizottság elé kerül – hangsúlyozta Szijjártó.

Közép hatótávolságú légvédelmi rendszer beszerzésében előrehaladott tárgyalások folynak, és ezért is a honvédelmi bizottsághoz fordul a kormány. Szijjártó Péter elmondta, hogy a gázbeszerzések diverzifikálása terén is előrelépés történhet a romániai gázmezőkön történő amerikai beruházások eredményeként.

NATO-szövetségesek vagyunk, és az Oroszországgal és Kínával való kapcsolataink nem veszélyeztetik az Egyesült Államokkal való szövetségünket – mondta Szijjártó Péter. Amikor Kínáról beszélünk, akkor nagyon fontos, hogy félretegyük a képmutatást – tette hozzá. A magyar külügyminiszter szerint a nyugat-európai országok hasonló képmutatást mutatnak be az Oroszországgal való kapcsolatok terén.

Fotó: MTI Fotóbank

Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország mindent megtesz, hogy a gázbeszerzésünket diverzifikálni tudjuk. Ha Horvátország végre piacképes ajánlatot tenne, akkor tudnánk szállítani LNG-t. Jelenleg Zágráb 50 százalékkal drágábban szállítana gázt, mint a rotterdami LNG elosztóközpont.

A magyar külügyminiszter szerint ennek fényében elfogadhatatlan a horvátok ajánlata. Nyugat-Európának nem érdeke a közép-európai gázdiverzifikálás, mert ha az érdekük lenne, akkor nem építenék meg az Északi Áramlat 2-t – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Pompeo: Aktívabb lesz a közép-európai jelenlét

Az Origo szerint Mike Pompeo beszélt Kínáról és Oroszországról is, majd kijelentette, hogy az USA aktívabb közép-európai jelenlétre fog törekedni a jövőben.

Elfogadhatatlan, hogy az USA távol tartotta magát a közép-európai térségtől – mondta Pompeo. Megpróbáljuk az USA kereskedelmi kapcsolatait megerősíteni a térségben – tette hozzá. Ahol az Egyesült Államok nem cselekszik, ott nem tudja az érdekeit érvényesíteni – mondta a külügyminiszter. Számunkra fontosak a közép-európai kapcsolatok, párbeszédet alakítunk ki.

Hozzátette, hogy új programot indít az USA, hogy magyar diákok egyéves ösztöndíjprogramon vehessenek részt.

Felértékelődött Magyarország szerepe

Hét és félév után először érkezett amerikai külügyminiszter Budapestre. Mike Pompeo európai turnéjának első pontja a magyar főváros. Mindez azt mutatja, Magyarország szerepe jelentősen felértékelődött a közép-európai térségben és a kontinensen, erre pedig már Washingtonban is odafigyelnek.

Nem véletlen, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Magyarországon kezdi meg európai körútját, tekintve, hogy a magyar kormányfő Donald Trump egyik legbiztosabb szövetségesévé vált az Európai Unióban és a NATO-ban – minderről az ABC című spanyol lap írt vezércikkében.

A Soros-civilek is elsírták magukat Pompeonak

Civil szervezetek képviselőivel találkozott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn Budapesten – közölte a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az MTI-vel. „A találkozóval kiemelt figyelmet kaptak a jogállamisággal kapcsolatos aggályok és a civilek helyzete” – olvasható a közleményben.

Tudatták: Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke többek között a hatalommegosztás és a független igazságszolgáltatás csorbításáról, a jogállamiságot gyengítő kormányzati intézkedésekről és azokról az elmúlt években elfogadott törvényekről beszélt, amelyek gyengítik a magyar demokrácia szilárdságát.

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója a független és sokszínű sajtó demokratikus fontosságáról beszélt, míg Léderer Sándor, a K-Monitor igazgatója a korrupció helyzetéről számolt be a találkozón. A civil szervezetek szerint a találkozó létrejötte és a véleményük iránti nyitottság ismét bizonyította, hogy az amerikai vezetés szövetségi kapcsolataiban is elkötelezett a jogállamiság értékeinek és a civil társadalom szerepének megvédésében.

(MTI)