Újabb pofont kapnak Salvinitől a bevándorláspártiak: Elkobozahtók a migráns-taxinak használt NGO hajók

Az olasz Minisztertanács rábólintott az olasz belügyminiszter újabb biztonsági rendeletére.

Matteo Salvini újabb rendelete a bevándorláspártiakat érintheti a legérzékenyebben.

Az új rendelkezés alapján az olasz kormánynak immáron minden joga megvan ahhoz, hogy elkobozza azokat a hajókat, melyek illegális migránsokkal a fedélzetükön hajóznak olasz vizekre, vagy egyéb módon szegülnek szembe az olasz kormány szankcióival.

A rendelet megkönnyíti a hírszerzés és a rendőrség dolgát is, innentől kezdve lehallgathatják azokat, akik embercsempészekkel működnek együtt, valamint a hatóságok saját beépített emberekkel is dolgozhatnak.

A biztonságpolitikai intézkedés felruházza a belügyminisztériumot azzal a joggal, hogy „korlátozza vagy megtagadja a belépését, átutazását, vagy kikötését minden hajónak az olasz felségvizeken. Kivételt képeznek ez alól a nem kereskedelmi célzattal operáló kormányzati hajók és katonai hajók.”

Aki mégis folytatja a migránstaxizást, attól nemcsak a hajót kobozzák el, de a kapitányra 10 000 és 50 000 euró (átszámítva 3 és 16 millió forint) közötti pénzbüntetést szabhatnak ki.

A tavalyi, első bevándorlásellenes biztonságpolitikai intézkedés jóvoltából megszűnt Olaszországban a humanitárius lakhatási engedély, valamint több millió euró kerül elkülönítésre az illegális migránsok deportálása céljából.