Újabb iskolai mészárlás az Egyesült Államokban

Egy ember meghalt, és többen megsérültek, amikor két támadó lövöldözni kezdett a coloradói Denver mellett kedden az Egyesült Államokban, a két feltételezett elkövetőt elfogták.

A tettesek nem messze attól a Columbine nevű iskolától követték el a támadást, ahol húsz éve két diák követett el tömegmészárlást, akik megöltek tizenöt embert és további huszonnégyet megsebesítettek. 

A Denvertől délre fekvő Highland Ranch nevű településen – amelynek középiskolájában több mint ezernyolcszáz diák tanul – az első lövések után az iskola vezetői azonnal értesítették a rendőrséget, a hatóság perceken belül a helyszínen volt. Az iskolát és a környező utcákat lezárták, és bár még eldördültek további lövések is, a két feltételezett elkövetőt azonnal elfogták.

Sajtótájékoztatóján Tony Spurlock megyei seriff elmondta: a rendőröknek csak némi dulakodás után sikerült lefegyverezniük a két lövöldözőt, mindketten az iskola diákjai.

Spurlock ugyan nem nevezte meg a halálos áldozatot, de a megyei halottkémre hivatkozva azt közölte, hogy az iskola tizennyolc éves tanulója volt.  A nyolc sebesült közül többek állapota válságos, közülük a legfiatalabb tizenöt esztendős.

Megrázó, hogy ez és a környező közösségek túlságosan is jól ismerik e gyűlöletes és szörnyűséges erőszakot – olvasható a Fehér Ház kedden este kiadott közleményében. Colorado kormányzója, Jared Polis a Twitteren fejezte ki együttérzését és közölte, hogy figyelemmel kísérik a tragédia utáni helyzetet is.

A Highland Ranch-i iskolát egyébként – más, Denverhez közeli oktatási intézményhez hasonlóan – április 17-én egyszer már lezárták. Akkor egy Floridából érkezett tinédzserlány fenyegetőzött azzal, hogy a Columbine-tragédia évfordulóján tömegmészárlást követ el. A felfegyverkezett nőt a rendőrök végül holtan találták meg, miután agyonlőtte magát.