Újabb információk derültek ki a totális megfigyelő és értékelő rendszerről Kínában

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Aki nem jól teljesít a pontrendszerben, annak szőrnyű élete lesz.

Miközben sokat lehet hallani arról, hogy Kína egy olyan társadalmi értékelőrendszer bevezetésén dolgozik, amellyel értékelni lehetne az összes állampolgár viselkedését, és amely alapján jutalmazni, illetve büntetni lehetne az embereket a viselkedésük és a gondolkodásuk alapján. Arról azonban valójában keveset tudni, hogy pontosan hogy áll ez a program.

Bloomberg most arról ír, hogy egy lépéssel mindenesetre közelebb lehet a program pekingi bevezetése, ugyanis a fővárosban azt tervezik, hogy 2020 végétől élesedik majd a rendszernek az az eleme, amely minden polgárnak egy élete végéig szóló, személyre szabott pontot hoz majd létre.

A tervek szerint Peking 22 millió lakosát egy, a minisztériumok és hatóságok adatait tartalmazó adatbázis alapján fogják egyesével értékelni, és akiknek az életmódját és viselkedését megfelelőnek találják, azokra számos könnyebbség várhat majd a mindennapokban, míg szankciókra számíthatnak azok, akiket a kormányzati AI a nem megfelelő sorokba oszt be.

A pekingi rendszerben lesz egy feketelista is, melyre az állam szerint megbízhatatlan elemek kerülnek, ők pedig egyetlen lépését sem fognak majd tudni megtenni az előterjesztés szerint, amiről a Bloomberg számolt most be.

Hogy ez pontosan milyen nehezítéseket jelent majd a listázottak számára, azt egyelőre nem tudni. Az eddigi ismert kínai kísérleti modellekből tudni, hogy a rossz értékelést kapó személyektől például olyan alapvető szolgáltatásokat tagadhatnak meg, mint a busz-, vonat- és repülőjegyvásárlás, és ezek az emberek nehezebben férhetnek hozzá különféle állami szolgáltatásokhoz is.

A kínai narratíva szerint a hasonló rendszerek bevezetése csupán a társadalmi bizalmat erősíti, míg a kritikusai szerint az eszköz arra lehet jó Peking számára, hogy fellépjenek a kormánnyal szemben kritikus emberekkel.

Peking mellett több tucatnyi kínai városban zajlanak hasonló kísérletezgetések, a kínai állam erőfeszítéseit pedig nagyban segíti, hogy az emberek egyre több tevékenységüket végzik online, így sokkal egyszerűbb a megfigyelésük és értékelésük is.
Az ABC videóriportjának egyik szereplője a 36 éves Dandan Fan marketingszakember, jómódú, modern kínai nagyvárosi nő – a rendszer egyik nyertese. A lehetséges 800-ból most 778 pontja van, ezzel a legjobb szolgáltatásokhoz jut hozzá.

Dandan azt mondja, nem tökéletes a rendszer, de szerinte ez a legjobb módja egy ilyen nagy és komplex társadalom irányításának. „Ha a kormány az ország minden részét megfigyeli, akkor biztonságban érzem magam”, mondja.

A kreditpontszámot viszont nemcsak a saját, hanem az ismerősök tevékenysége is befolyásolhatja. Ha valakinek a legjobb barátja, vagy az apja mond valami rosszat a kormányról, az illető maga is pontokat veszíthet. És az is számít, kivel köti össze egy ember az életét. Dandan ebből a szempontból is jól választott: férje az igazságügyminisztériumban dolgozik, valószínűleg még magasabb pontszámmal.

Ez a pontszám a tervek szerint akár élőben, azonnal is változhat attól függően, hogy mit csinál egy polgár. Ha például egy közértben túl sok alkoholt vesz, pontokat veszíthet, de ha pelenkát, akkor megbízhatónak tűnik, és nyerhet is pár pontot. Ez is olyan funkció, ami most még nem működik teljesen.

Tízmillió ember viszont már most is van Kínában, akiket már meg is büntettek. A riportban Liu Hu újságírót mutatják be Csungking városban, aki a Kommunista Párt korrupciós ügyeit leplezte le, és sorozatgyilkossági ügyeket is megoldott. Azt mondja, az állam ellenségnek kezeli.

Egy 2015-ös cikkében zsarolással vádolt meg egy tisztviselőt, aki rágalmazási pert indított ellene, és nyert. Pénzbüntetést kellett fizetnie, és bocsánatot kérnie, amikor viszont újabb büntetéseket szabtak ki rá, megtagadta.

A 42 éves férfi ezért feketelistára került – a riportban meg is mutatja például azt, hogy amikor jegyet akar venni gyorsvasútra, azt az üzenetet kapja, jogilag korlátozva van a hozzáférése. Nem vehet repülőjegyet sem, és a közösségi médiához sem fér hozzá, ahol korábban a történeteit publikálta. A Wechaten és a Weibón összesen kétmillió követője volt a tiltás előtt.

Próbált a hatóságokhoz fordulni, de nem kapott választ. Most a világot akarja figyelmeztetni a kreditrendszer veszélyeire – szerinte a kínaiak nagy része meg nem érti, mivel jár majd a totális digitális diktatúra.

A riportban elmennek Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen, Kasgar városba is – ez Kína legnagyobb tartománya, egyben legzártabb része. Itt élnek a muszlim ujguruk, itt a legszorosabb az ellenőrzés az országban, forgatni is csak szigorú korlátozások mellett lehetett.

Itt már nincs is pontrendszer, egyszerűen három kategóriába sorolják az embereket: megbízható, átlagos vagy megbízhatatlan. Az elsőbe a han kínaiak kerülnek, ujguroknál alapból az átlagosnál kezdődik a minősítés, ami utazási- és vallásgyakorlási korlátozásokkal jár. Akikkel pedig baj van, és átkerülnek a megbízhatatlan kategóriának, azok „átnevelő táborba” kerülnek – az ENSZ szerint több százezren lehetnek ilyenek.

 

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel