Tüntetést szétverető csendőr vezérkari főnök engedte be a bocskorosokat az úzvölgyi temetőbe

A csendőrség szóvivője pénteken hivatalosan is megerősítette, hogy Sebastian Cucoș, helyettes csendőrparancsnok, a csendőrség vezérkari főnöke kapott megbízatást az úzvölgyi katonatemetőhöz kivezényelt rendfenntartó alakulat tevékenységének koordinálására.


A középső különösen füstös Sebastian Cuco (fotó: Pinti Attila / Székelyhon)

Az úzvölgyi temető előtt élőláncot alkotó tüntetők, illetve az eseményeket a helyszínen végigkísérő média által készített több videofelvételen is felbukkan Sebastian Cucoș, volt csendőrparancsnok a többnyire futballhuligánokból álló „nemzetféltők” között, amint szemmel láthatóan az avatásra érkező feltüzelt tömegnek a sírkertbe való bevonulását „biztosítja”.

A temetőhöz kivezényelt meglehetősen kis létszámú csendőri alakulatnak egyébként valószínűleg akkor sem sikerült volna megakadályoznia a behatolást, ha lett volna ilyen irányú szándék, ezért inkább csak a helyzet elmérgesedésének megelőzésére szorítkoztak.

A csendőrség szóvivője a G4 Media portálnak pénteken hivatalosan is megerősítette a sajtóban korábban felröppent hírt, mely szerint

a „kiemelten feszült helyzetre” való tekintettel Sebasian Cucoș volt csendőrparancsnokot bízták meg az úzvölgyi csendőri akció koordinálásával.

Az egykor Koszovóban is megfordult, az etnikai konfliktusok „specialistájaként” emlegetett Cucoș jelenléte már csak azért is érdekes, mert azt a gyanút keltheti, hogy politikai megrendelésre, diverziókeltés céljával érkezett Úzvölgyébe.


Így máris érthetőbb (fotó: Tőke Ervin / Fb)

Azóta is nyomoznak a Bukarestben levezényelt provokáció miatt

Sebasian Cucoș elsősorban az augusztusi kormányellenes tüntetések kapcsán vált széles körben ismertté, akkor a csendőrség parancsnokaként a megmozdulások békés lebonyolításáért felelt, kevés sikerrel.

Augusztus 10-én néhány focihuligán okozta kisebb rendbontás miatt a csendőrség könnygázt vetett be illetve gumibotokkal teremtett „rendet” számos békés tiltakozónak is komoly sérüléseket okozva.

Az eset kapcsán felmerült annak gyanúja, hogy Cucoș a fociultrákkal együttműködve szándékosan provokálta ki a rendbontást, megteremtve ezzel az indokot a brutális beavatkozásra. Az ügyben jelenleg is tart a vizsgálat.