Tudták előre, hogy mi következik? Százával mondtak le a legnagyobb vállalatok vezetői a koronavírus-válság előtt!

Furcsának tűnik, hogy a vállalati eliten belül ilyen sokan lennének ennyire szerencsések, hogy a nagy egészségügyi és gazdasági válság előtt távoztak a vezetésből és még részvényeiket is eladták!

A történelem egyik legsúlyosabb részvénypiaci összeomlása és a nemzedékünk legnagyobb közegészségügyi válságának kitörése előtti hónapokban a legfontosabb vállalati vezérigazgatók lemondásának voltunk tanúi, olyan méretekben, amit eddig még nem láthattunk.

És amint olvasható az alábbiakban, a vállalati bennfentesek saját vállalataikban meglévő milliárd dollár értékű részvényeket is eladták közvetlenül a tőzsde bedőlése előtt.

Az életben az időzítésen múlik minden és az embereknek néha egyszerűen csak szerencséjük van. De furcsának tűnik, hogy oly sok személy a vállalati eliten belül egyszerre lesz rendkívül „szerencsés”!

Ebben a cikkben nem állítom, hogy ismerem ezen személyek bármelyikének motivációit, de rámutatok bizonyos mintákra, amiket szerintem érdemes megvizsgálni.

Az egyik pénzügyi folyóirat, a Fortune a „Nagy Vezérigazgató Exodus” kifejezést használta annak a jelenségnek a leírására, aminek szemtanúi vagyunk.

Az egész tavaly kezdődött, amikor a vezérigazgatók tucatjai kezdtek lemondni, ellentétben azzal, amit valaha is láthattunk.

Az NBC News tavaly novemberben publikálta az alábbiakat :
A vezérigazgatók idén rekordszámban távoztak , több mint 1332 mondott le a január és október vége közötti időszakban, a szerdán közzétett új adatok szerint. Noha nem szokatlan, hogy a vezérigazgatók a recesszió közepén menekülnek, de érdemes megfigyelni, hogy a vezetők ilyen rohamos kilépése most a robosztus vállalati nyereségek és a rekord tőzsdei magasságok körül zajlott le.

A múlt hónapban 172 vezérigazgató távozott munkahelyéről a Challenger, Gray & Christmas vezetőket közvetítő cég szerint. Ez a legmagasabb szám, amit valaha egy hónapban mértek és az évenkénti teljes túllépés meghaladja az adott évig mérhető, pénzügyi válság idején kilépő vezérigazgatók számát.

Az év végére minden idők rekordszámú 1480 vezérigazgatója hagyta el tisztségét. De a legtöbb embernek úgy tűnt, hogy a jó idők kitartanak még 2019 végén is.

A vállalati nyereség növekedett, és a tőzsde rekordmagasságot ért el.

Igen, sok jele volt annak, hogy a globális gazdaság valóban lelassult, ám a legtöbb szakértő nem jelezte előre a küszöbön álló recessziót.

Akkor miért döntött mégis olyan sok vezérigazgató hirtelen úgy, hogy itt az ideje lelépni?

Addigra már világossá vált, hogy a Kínában kitörő koronavírus – járványból potenciálisan világjárvány is lehet és természetesen érthető lenne, miért döntöttek a vállalati elit vezetők közül sokan a távozás mellett.

Ezek közül a vezérigazgatók közül néhányan évek óta abszolút abszurdnak tekinthető fizetéseket kapnak és sokkal könnyebb elfogadni a pénzt és elfutni vele, mint hogy egy nagyvállalatot irányítsunk a legnehezebb globális válságban, amit valamelyikünk is valaha tapasztalt volna.

Az alábbiakban néhány a közismert vezérigazgatók közül , akik eddig lemondtak 2020-ban …

Bob Iger, CEO of Disney
Ginni Rometty, CEO of IBM
Harley-Davidson CEO Matt Levatich
T-Mobile’s CEO John Legere
LinkedIn CEO Jeff Weiner
Mastercard CEO Ajay Banga
Keith Block, co-CEO of Salesforce
Tidjane Thiam, CEO of Credit Suisse
Hulu CEO Randy Freer
MetLife — Steven Kandarian
Mozilla — Chris Beard
New York Post — Jesse Angelo
Nike — Mark Parker
Gates Foundation — Susan Desmond-Hellmann
United Airlines — Oscar Munoz

Fontos leszögezni, hogy nincs külön betekintésünk ezen személyek egyikének személyes motivációjába sem és minden helyzet más.

De azt hiszem, nagyon furcsa, hogy történelemünk ilyen kritikus pillanatában ilyen példátlan méretű vállalatvezetői lemondását tapasztaljuk.

Időközben a legfontosabb vállalati vezetők milliárd dollár értékű, saját vállalataikban meglévő részvényt adtak el, még mielőtt a piac teljesen összeomlott volna.

Az alábbiak a Wall Street Journal- ból származnak …

Az amerikai kereskedelemben szereplő vállalatok legfontosabb vezetői összesen hozzávetőlegesen 9,2 milliárd dollár értékben adták el saját vállalkozásuk részvényeit február eleje és a múlt hét vége között – mutatja a Wall Street Journal elemzése.

Az elemzés szerint az eladás megmentette a vezetõket – köztük sokan a pénzügyi szektorban dolgoznak – 1,9 milliárd dolláros potenciális veszteséget szenvedtek el, mivel az S&P 500 részvényindex kb. 30% -kal esett vissza a február 19-i csúcspontjától a március 20-i kereskedés lezárulásáig.

A tőzsdén csak akkor tudsz jó pénzt keresni, ha időben kiszállsz és úgy tűnik a vállalati elit köreinek rendkívül jó az időzítése.

Vagy talán csak nagyon szerencsések. Netán olvasták az Alternatív Hírek és média posztjait, mely után nyilvánvaló, hogy a CoViD-19 a globális gazdaság leállását fogja okozni. Mindenestre a dolgok azok számára alakultak jól, akik még időben meg tudtak szabadulni részvényeiktől, mielőtt még túl késő lenne.

A jelentések szerint Dianne Feinstein, kaliforniai szenátor és három szenátus kollégája arról számolt be, hogy millió dollár értékű készleteket értékesítettek még azokban a napokban, mielőtt a koronavírus kitörése miatt a piac bezuhant volna.

Az adatok szerepelnek az amerikai szenátus weboldalán, amely a szenátus tagjainak pénzügyi adatait tartalmazza. A legtöbb átlagember és az amerikaiak nagy része sem volt ilyen szerencsés, sőt az ország egésze megdöbbentő pénzügyi veszteségeket könyvelhet el.

Egyetlen jó hír, hogy most kedden (2020.03.24.) a bejelentett gazdaságélénkítés hatására a Wall Street kicsit megmozdult felfelé.

A gond viszont az, hogy a koronavírusos-esetek száma sokszorozódik az Egyesült Államokban és a világjárvány újabb epicentrumaként további katasztrofális fordulatokra kell felkészülnünk és nagyon messze vagyunk még a válság végétől.

Forrás: Infowars.com – Fordította és szerkesztette: SBG Buddha