Tudósoknak “kiszívták” az információt emberi agyakból, majd 3D-ben megjelenítették az emléket

Az úttörőnek számító kutatás során, amely forradalmasíthatja a szemtanúk által látott képek felidézését, skót tudósok szerint sikerült létrehozniuk olyan 3D-s arc modelleket, melyekhez az információkat emberek agyából nyerték ki, amikor egy ismerős arcra emlékeztek – írja az Új Világtudat

A Glasgowi Egyetem neurológusai által végzett munkát hétfőn jelentették be a Nature Human Behavior című folyóiratban. Az eredmény a csapat szerint az “agy arcfelismerő mechanizmusainak jobb megértéséhez szükséges sarokkő” lehet, és jövője lehet a mesterséges intelligencia és a játék technológiában, valamint a szemtanúi vallomások során. (1)

A 14 tudósból álló csapat kezdetben az elméletet tesztelte, meghatározva, hogy milyen konkrét arc információkat kell előhívniuk annak érdekében, hogy azonosítsanak négy másik kollégát a memóriában tárolt adatok segítségével.

Ezután a kutatók önkéntesek segítségével hasonlították össze azokat az arcokat, amelyek azonos korú, nemi vagy etnikai eredetűek, de az arc azonosságuk tekintetében eltérőek.

Végül a csapat képes volt arra, hogy “feltörje azt a kódot,” ami meghatározza a vizuális identitást és egy számítógépes programmal újra generálták. Számos próbálkozás során a csapat végül egy olyan módszert dolgozott ki, amely rekonstruálja egy személy agyából származó információkat, hogy újjáépítsen egy adott identitást a memóriából.

A tudományos áttörés fő akadálya az volt, hogy megértsék a memóriában tárolt információkat, hogy felismerjék az adott arcot, de kifejlesztettek egy olyan eszközt, amely lényegében egy módszert adott ahhoz, hogy ez lehetővé váljon, mondta Philippe Schyns, az Idegtudományi és Pszichológiai Intézet vizuális megismerés professzora.

Schyns elmagyarázta, hogy a csapat grafikusan képes megjeleníteni az információt a “valaki identitására jellemző adatok fordított visszafejtésével, majd azt követően matematikailag reprezentálni.” (2)

(1) – https://www.nature.com/articles/s41562-019-0625-3
(2) – https://www.gla.ac.uk/news/headline_651787_en.html

Forrás: Új Világtudat