Trump lecsapott a cégóriásokra: Facebook, Google és az Apple sem úszta meg

Heves áreséssel reagáltak a legnagyobb technológiai cégek részvényei, miután a hét végén több olyan hír is napvilágot látott, hogy a Trump-kormányzat vizsgálatot indított ellenük versenyjogi aggályok miatt.

Szóba került a legnagyobb cégek feldarabolása is.

A hírek szerint az Igazságügyi Minisztérium már vizsgálja a Google-t, az Amazont és az Apple-t, míg a Facebook ellen a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság indított eljárást (FTC) – írja a Marketwatch.

Az Amazon 4,6, a Facebook 7,4, az Alphabet (a Google anyavállalata) 6,1, az Apple 1 százalékot esett a hét első kereskedési napján. Hétfő délután a Kongresszus Igazságügyi Bizottsága is bejelentette, hogy vizsgálni szeretné a versenyjogi szabályok érvényesülését a technológiai szektorban.

A bejelentések négy céget érintettek az Egyesült Államok öt legnagyobb értékű technológiai vállalatából, együttes piaci kapitalizációjuk eléri a 3 ezer milliárd dollárt. Az amerikai technológiai cégek ellen készülő eddigi legnagyobb vizsgálatsorozatot eddig a jelek szerint egyedül a Microsoftnak sikerült megúsznia (érdekes…. a szerk.).

Az Apple-lel kapcsolatban hétfőn jelent meg a hír, hogy az Igazságügyi Minisztérium vizsgálatot rendelt el a céggel kapcsolatban. A Facebookról a Wall Street Journal írta meg, hogy az FTC engedélyt adott annak vizsgálatára, vajon nem folytat-e a cég versenyt korlátozó gyakorlatot üzleti tevékenysége során. Az FTC egyébként már korábban is vizsgálta a Facebookot és várhatóan egy több milliárd dolláros bírságot fog rá kiszabni a személyiségi jogok megsértése miatt.

Szombaton a Washington Post írt arról, hogy az Amazon számíthat intenzívebb trösztellenes vizsgálatra az FTC részéről, azt azonban nem írták, milyen alapon. Pénteken a Wall Street Journal közölt egy cikket, amely szerint az Igazságügyi Minisztérium megkezdte az előkészületeket egy alaposabb, trösztellenes vizsgálathoz a Google ellen. Az FTC egyébként 2013-ban már lefolytatott egy eljárást a Google ellen, ami akkor következmények nélkül zárult.

Az összefoglaló szerint a futótűzként terjedő hírek a tervezett vizsgálatokról alátámasztják azokat a korábbi feltételezéseket, amelyek szerint az amerikai kormányzat a korábbinál szorosabb ellenőrzést szeretne gyakorolni a nagy technológiai cégek felett.

Amellett, hogy ezen cégek összesített értéke még az Egyesült Államokban is hatalmasnak számít, szolgáltatásaikkal világszerte több milliárd embert érnek el. Ugyanakkor az Egyesült Államokban jelenleg nincs átfogó szövetségi szabályozás a személyes adatok gyűjtéséről és azok kezeléséről.

A jogalkotók és privát szakértők részéről már számos felvetés és ötlet is napvilágot látott a nagy techcégek megregulázására. Ezek között a szigorúbb büntetésektől kezdve az önszabályozáson keresztül egészen a nagy cégek feldarabolásáig minden szerepelt.

Az Egyesült Államokban a nagy techcégek megregulázása még viszonylag új témának tekinthető, összehasonlítva az Európai Unióval például. Itt a személyes adatok védelméről szóló szabályozás már életben van és a nagy technológiai cégek közül már nem egynek hatalmas bírságokkal kellett szembesülniük a versenyjogi szabályok megsértése miatt.