Trump győzelme: Teljes erővel épül a határkerítés az USA-ban 

Ma már az egész 2000 mérföldes amerikai-mexikói határon épül a kerítés, és ez Donald Trump elnök nagy győzelme. Egyébként erre nagy szükség is van, mert a migrációs nyomás soha nem látott szintet ér el az idén. Trump úgy véli, hogy a déli határok lezárása segít megvédeni az amerikai jogállamot és a munkahelyeket.

Donald Trump egyik legfontosabb kampányígérete az volt, hogy az illegális bevándorlás és a csempészés megakadályozására egy védőfalat, vagy, ha úgy tetszik, akkor kerítést épít az amerikai-mexikói határra. Hivatalba lépése után többször megpróbált erre pénzt szerezni a kongresszustól, de a próbálkozásai így-vagy úgy, de elbuktak.

A kongresszus különböző ürügyekkel, de mindig leszavazta az elnök kérését. És nem csak a demokraták, hanem gyakran maguk a republikánusok is az elnökkel szemben foglaltak állást. Pedig Trump a végsőkig elmenet, mikor év elején leállította a kormányt, mondván, hogy csak akkor írja alá a költségvetést, ha kap 5 milliárd dollárt a déli határon épülő falra. Igaz, hogy a februárban a kongresszus nagy nehezen jóváhagyott 1,38 milliárd dollárt a Texasi Rio Grande völgyben építendő „elsődleges gyalogos kerítés” megvalósítására – legyen ez akármi is. De ebből a pénzből Új-Mexikó, Arizona, és Kalifornia nem részesülhet.

Nemzeti vészhelyzet

Aztán egyik nap kitaláltak egy jogi trükköt a Fehér Házban. A mexikói határon kialakult áldatlan állapotokat az elnök „nemzeti vészhelyzetnek” minősítette. Ekkor pedig az elnöknek a kongresszus jóváhagyása nélkül joga van felhasználni a Pentagon tartalék pénzügyi alapjait. Nosza egyből átcsoportosítottak 2,5 milliárd dollárt valamiféle tereptárgyak építésére. Ezeket persze semmiféle hivatalos dokumentumban nem nevezetek a nevükön, a kerítés szó el sem hangzott.

Aztán jött, ahogy szokott, egy szövetségi bíró valahonnan, jelen esetben Haywood Gilliam szövetségi bíró Kaliforniából és úgy döntött, hogy blokkolja a kerítés építését, pontosabban a Védelmi Minisztérium költségvetését. A bíró szerint a kongresszusnak abszolút joga van a kiadások ellenőrzése felett, amit a Trump adminisztráció igyekszik kijátszani.

A lényeg a lényeg, hogy Haywodd bíró a világvégén, egy kisvárosi bíróságon így döntött. Mivel az Egyesült Államok jogállam, ezért egy bíró azt tehet, amit akar. Ez az amerikaiak felfogása a jogállamiságról, ami persze Európából nézve kissé furcsa. Inkább nevezhetnénk a jogászok diktatúrájának, mint jogállamnak. De az amerikai barátaink szerint így kell az ügyeket intézni, és ha erre büszkék, akkor ne nevessük ki őket szemtől szembe, csak a hátuk mögött.

Véget ért a jogi bohózat

Na szóval a Haywood bíró aggodalmát fejezte ki a határ kerítés miatt, mert irtózatosan nagy környezetvédelmi károkat okoz majd. Ezek a kételyek olyan nagyok, hogy az ügy egyből a Legfelsőbb Bíróság elé került. Ez testület az amerikai alkotmányt hívatott megőrizni, és a héten meghozta a döntését. Kilencen vannak és szavaztak, és 5-4 arányban a Trumpnak adtak igazat. Persze ezt előre lehetett tudni, hiszen 5 republikánus és 4 demokrata tagja van a Legfelsőbb Bíróságnak. Na szóval ennek a jogi bohózatnak a végén kiderült, hogy Trump megépítheti a kerítést.

Ez a határkerítés a tervek szerint 2000 mérföld hosszú lenne és a teljes USA szárazföldi határt védené. A költsége a becslések szerint 23 milliárd dollár lenne, aminek jelenleg csak a töredéke áll a rendelkezésre. Még akkor is, ha időközben a Pénzügyminisztériumban is találtak 600 millió dollárt erre a célra.

Lakókocsis migráció

A helyzet valóban elkeserítő, jelenleg csak úgy özönlenek be az illegális bevándorlók az USA-ba. A hatóságok gyakran tehetetlenek, még elszállásolni sem tudják a migránsokat. A helyi lakosok kétségbeesetten próbálkoznak, hogy megőrizzék a birtokaikat. Egy új-mexikói városban, Sunland Park-ban egy helyi gazda saját maga épített kerítést a telkére. De az ellenzéki demokratákat ez nem nagyon érdekli. Szerintük a fal hatástalan lesz és nem fogja lassítani a migránsok beáramlását. Van olyan kritikus, aki szerint a fal nem szünteti meg a migráció alapvető okait. Ez persze igaz, de az még nagyon sokára lesz, hogy mondjuk Hondurasban virágzó, békés, jóléti demokrácia alakuljon ki. Addig pedig valamit tenni kell, ha csak USA nem akarja befogadni Közép-Amerikai teljes lakosságát.

Trump hatalomra kerülésekor meghozott radikális intézkedések hatására az illegális bevándorlás csökkenni kezdett, ám ez a tendencia megfordult az idén. Ha nem történik valami, akkor rekord szintet érhet el a törvénytelen határátlépők száma. Az új divat a lakókocsis bevándorlás, amely szervezetten zajlik. A migránsok hatalmas karavánokat alkotnak és együttes erővel közelítik meg az amerikai határt. Volt olyan hónap, amikor 7000 lakókocsi érkezett a határra.

A másik bizonytalan adat, hogy valójában mennyi nem dokumentált bevándorló él az USA-ban? Becslések szerint ez a szám 10-12 millió közt lehet és Texas és Kalifornia a két legnagyobb befogadó állam.

Magyarország is átesett hasonló krízisen

Mindenki emlékszik rá, hogy Magyarország is átesett egy teljesen hasonló krízisen. A közvélemény döbbenten figyelte, hogy mi alakul a határaink mentén, vagy a pályaudvaroknál, illetve nagyobb közlekedési csomópontoknál. Az emberek többsége szinte nem is értette mi történik, csak riadtan pislogott és értetlenül nézett. Akkor jött Orbán Viktor ötlete, hogy egy fizikai akadály, amit nevezhetünk kerítésnek, megakadályozza bevándorlást. És így is lett, és fal 2015-ös megépítése óta gyakorlatilag megszűnt a hazánkon keresztül áthaladó népvándorlás. Ha ebből a tapasztalatból indulunk ki, akkor Trump elnöknek feltehetően igaza lesz. Egy határfal blokkolhatja az USA-ba irányuló illegális migrációt. Érdemes megjegyezni, hogy az USA kormánya nem rasszista és bevándorló ellenes. Miközben küzd az illegális bevándorlás ellen, az úgynevezett legális bevándorlási kvótákat emeli.