Trump figyelmeztette az Antifát, baj lesz ha a nemzeti oldal aktivizálja magát, mert ők “Keményebbek, okosabbak és mérgesebbek”

Donald Trump amerikai elnök figyelemeztető szavakat intézett a konzervatívokat célzó Antifa tüntetőkhöz, jelezve, hogy “nagy bajban” találnák magukat, ha a velük szemben álló csoportok mobilizálnák magukat és szembeszállnának velük – írja az Rt.com.

“Ezek az emberek, mint az Antifák, reménykedhetnek, hogy a velük szembenállók nem döntenek úgy, hogy mozgósítanak. Mert ha megteszik, nos, ők jóval keményebbek. Sokkal erősebbek. Elképzelhető, hogy erőszakosabbak is. És akkor nagy bajban lesz az Antifa. De eddig ezt nem tették meg és ez egy jó dolog” – fejtette ki Trump egy szerdai Daily Callernek adott interjúban.

Az elnök ezt annak kapcsán mondta el, hogy múlt héten antifák vettél körül a Fox News hírcsatorna egyik jól ismert műsorvezetőjének, Tucker Carlsonnak Washington D.C.-ben lévő otthonát. Carlson a Daily Caller egyik társalapítója, de jelenleg nem kötődik ehhez a médiához Foxos szerződése miatt.

A feketébe öltözött, maszkot viselő aktivisták, akik állításuk szerint a “rasszista” és “fasiszta” Trump ellen lépnek fel, számos erőszakos cselekményben vettek részt a 2016-os elnöki beiktatás óta, többek között a 2017 augusztusában fehér nacionalisták és antifák között kitört charlottesville-i verekedésben.

Azóta számos erőszakos utcai cselekmény köthető hozzájuk, az antifák rendszeresen kerülnek összetűzésbe különböző jobboldali csoportosulásokkal, úgy mint az oregoni Patriot Prayer (Hazafias Ima – ford.) vagy a new yorki Proud Boys (Büszke Srácok – ford.)

Trump kritikusai egy percet sem vesztegettek és azonnal elítélték az elnök “felhívásként” értelmezhető szavait és úgy értékelték a kijelentését, mint egyfajta beismerését annak, hogy támogatói valóban fasiszták.

Geib Hajnalka