Trump fenyegetőzik, amiért Irán lelőtte az egyik kém-robotrepüpőgépüket, amelyen kikapcsolták az összes azonosító készüléket

Egy iráni rakéta lelőtte az amerikai haditengerészet egyik felderítő drónját a Hormuzi-szoros felett – erősítette meg az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) csütörtökön.

A Centcom azt állította, hogy a teheráni közlésekkel ellentétben az incidens nem Irán légterében, hanem nemzetközi légtérben történt.

“Indokolatlan támadásra került sor egy amerikai felderítő eszköz ellen nemzetközi légtérben” – mondta Bill Urban, a Középső Parancsnokság szóvivője.

Az IRNA állami hírügynökség úgy értesült, hogy az iráni Forradalmi Gárda a dél-iráni Hormuzgán tartomány fölött semmisítette meg az RQ-4A Global Hawk típusú drónt közép-európai idő szerint csütörtök hajnali fél kettőkor.

Hosszein Szalami tábornok, az iráni fegyveres erők elitcsapatának számító Forradalmi Gárda parancsnoka szerint az akció Washingtonnak szánt világos üzenet volt. Szalami leszögezte, hogy az ország határai sérthetetlenek. Hangsúlyozta, hogy Teherán nem akar háborút, de kész megvédeni magát.

Abbász Múszavi iráni külügyi szóvivő provokációnak nevezte az amerikai drón behatolását iráni légtérbe, és arra figyelmeztetett, hogy az ehhez hasonló törvénytelen lépéseknek következményei lesznek.

Washington és Teherán között tovább fokozódott a feszültség a héten.

Az amerikai védelmi minisztérium az iráni fenyegetésre hivatkozva hétfőn jelezte, hogy további ezer katonát vezényel a Közel-Keletre.

Kedden Ali Samkáni, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács vezetője azt mondta, hogy Irán leleplezte és felszámolta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) internetes kémhálózatát. Samkáni bejelentése nem sokkal azután történt, hogy John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó elismerte, hogy Washington kiberműveleteket hajt végre más országok ellen.

Trump: Irán nagyon nagy hibát követett el

Így reagált Donald Trump arra, hogy Irán lelőtte az amerikai haditengerészet egyik drónját.

A Fox televízió információi szerint csütörtökön délelőtt Donald Trump és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó részvételével a Fehér Házban válságtanácskozás kezdődött.

Egyesült Államok közel-keleti katonai műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) először cáfolta, majd elismerte, hogy egy iráni rakéta csütörtökre virradóra lelőtte a drónt. Az amerikai álláspont szerint az incidens – a teheráni közléssel ellentétben – nem iráni, hanem nemzetközi légtérben történt.

Az amerikaiak azt állítják, hogy a robotrepülő nemzetközi légtérben volt, Irán pedig azt állítja, hogy ez hazugság. 

Arra a kérdésre, hogy az USA tervez-e válaszcsapást Irán ellen, Donald Trump csak annyit mondott, hogy“hamarosan meglátják.”

Eközben az iráni külügyminiszter Javad Zarif azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy “gazdasági terrorizmust” folytat és fedett akciókat szervez országuk ellen és már most Irán területére is behatol.

Irán szerint az amerikai drónnak  az “összes azonosító berendezését” kikapcsolták, megsértve a nemzetközi szabályokat

A drón egy amerikai bázisról szállt fel a Perzsa-öböl déli részén,” az elit katonai egység nyilatkozata szerint. Miközben a levegőben tartózkodott, az USA állítólag megpróbálta a drónt láthatatlanná tenni a radarok számára.

Az összes azonosító berendezését kikapcsolták a légi közlekedési szabályok megsértésével, és teljesen titokban repült.

Korábban Teherán azt mondta, hogy a légvédelme az éjszaka során lelőtt egy amerikai RQ-4 Global Hawk felderítő drónt, miután illegálisan belépett az ország légterébe Dél-Irán felett.

Az USA megerősítette az incidenst, de ragaszkodnak ahhoz, hogy az UAV nem lépett be Iránba. A Forradalmi Gárda főparancsnoka, Hossein Salami a maga részéről azt nyilatkozta, hogy a repülőgép megsértette az iráni légteret.

Hangsúlyozta, hogy a válaszlépés célja az volt, hogy “egyértelmű üzenetet” küldjenek Washingtonnak, hogy Teherán felkészült arra, hogy válaszoljon a területe elleni további támadásokra.

Az amerikai drón behatolása az iráni légtérbe egyértelműen sérti az ENSZ alapokmányát és az ország nemzeti szuverenitását,” – mondta az iráni parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának elnöke, Heshmatollah Falahatpisheh csütörtökön, miközben sürgette kormányát, hogy hivatalos panaszt nyújtson be az ENSZ-nek.

Falahatpisheh azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy megsértette az ENSZ Alapokmányának 7. fejezetét, és hogy drón műveletei ellenséges lépést jelentenek Irán nemzetbiztonsága és szuverenitása ellen.

Az iráni hadsereg nem sokkal ezelőtt hozott nyilvánosságra egy felvételt az amerika drón lelövéséről.

(1) – https://www.rt.com/news/462299-us-drone-tracking-equipment/
(2) – https://www.rt.com/usa/462313-trump-iran-big-mistake-drone/