Trump a demokraták örömére “menedékvárosokba” küldené a fogva tartott illegális migránsokat 

880x495_cmsv2_d28d2e5f-6656-5191-8484-01

Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államok úgynevezett menedékvárosaiba küldené az eddig fogva tartott illegális migránsokat. 

Az elnök pénteken megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint az amerikai-mexikói határon letartóztatott illegális migránsokat a többségükben demokrata párti politikusok által irányított menedékvárosokba küldené, hogy – mint fogalmazott – örömet szerezzen politikai ellenfeleinek. Menedékvárosoknak nevezik az Egyesült Államokban azokat a kis- és nagyvárosokat – köztük például San Franciscót, Chicagót, vagy New Yorkot -, amelyek nem hajlandóak a szövetségi törvényeknek alávetni magukat és nem tartóztatják le a dokumentumokkal nem rendelkező migránsokat, illetve ez ügyben egyáltalán nem működnek együtt a szövetségi rendfenntartó erőkkel. 

Tudván, hogy a demokraták tartózkodnak attól, hogy megváltoztassák nagyon is veszélyes bevándorlási törvényeinket, valóban nagyon komolyan fontolóra vettük az illegális migránsok menedékvárosokban történő elhelyezését

– írta Twitter-bejegyzésében Trump. A bejegyzéssel az elnök egyébként a The Washington Post csütörtöki cikkére reagált, amelyben a lap meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva írt erről a lehetőségről, de hozzátette, hogy ez csupán javaslatként merült fel, és végül elvetették. Trump ugyanakkor azt állítja, hogy a javaslatot korántsem vetették el.

Úgy tűnik, a radikális baloldalnak még mindig az a stratégiája, hogy legyenek nyitva a határok

– írta egy másik mikroblog-bejegyzésben, majd a betelepítési javaslatra utalva hozzátette: “akkor most ennek nagyon boldoggá kellene tennie őket”. Egy újabb Twitter-bejegyzésben pedig “végtelen számú” illegális migráns letelepítését ígérte a menedékvárosoknak.

Sajtójelentések szerint az amerikai-mexikói határon jelenleg kaotikus a helyzet, és mivel a héten Honduras felől újabb migránskaraván vágott neki az útnak, az amerikai határőrizeti szervek a helyzet rosszabbodására számítanak. Jelenleg már 6000 katona állomásozik a déli határon, és Donald Trump pénteken azt ígérte, további erősítést küld oda. A washingtoni egészségügyi minisztérium a héten arra kérte fel a védelmi minisztériumot, hogy jelöljön meg katonai létesítményeket, ahol elhelyezhetnek mintegy ötezer olyan gyermeket, aki kísérő nélkül lépte át a határt.

MTI; Fotó: Euronews

Forrás