Törököt az angol helyett az iskolákban – vallja egy német szocdem politikus

Az angolt eltörölné, helyette törököt, oroszt és lengyelt tanítana egy német szociáldemokrata politikus. Szerinte ez még a német diákoknak is jobb lenne.

Heves vita tört ki Németországban az általános iskolai angoloktatás kapcsán azok után, hogy egy német szociáldemokrata politikus azt javasolta: a migrációs hátterű gyerekek miatt ne angolt, hanem törököt, orosz vagy lengyelt tanítsanak az általános iskolákban – az esetről az osztrák Kronen Zeitung számolt be.

„Sok migrációs háttérrel rendelkező gyerek például törökül, lengyelül vagy oroszul beszél” mondta Tayfun Keltek német szociáldemokrata politikus a Kölner Stadt-Anzeigernek, aki szerint ezért az általános iskolai angolórákat el kellene törölni, helyette pedig törököt, lengyelt vagy oroszt kellene tanítani.

„A német gyerekeknek is könnyebb lenne ezeket a nyelveket megtanulni. És a migrációshátterű gyerekeknek is több idejük lenne a németre koncentrálni” – érvek Keltek.

Az észak-rajna–vesztfáliai integrációs tanács vezető politikusa szerint a kétnyelvű gyermekek számára könnyebb lenne csak az anyanyelvükön és németül megtanulni a kötelező tárgyakat. Ezzel a módszerrel szerinte később az angol is jobban menne a migrációs hátterű nebulóknak.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint egyébként Németországban a diákok egyharmada migrációs hátterű.

A tartományi minisztérium már reagált Keltek ötletére, kifejtették: minden iskolában az angol marad a kötelező nyelv. Hozzátették, arra készen állnak, hogy olyan nyelveket is lehessen tanulni, mint az orosz vagy a török, de a klasszikus idegennyelvi okatáson nem változtatnak, így az angol marad az elsődleges idegennyelv.