Több tízezer szavazatot söpört be Chicagóban egy “neonáci és holokauszttagadó” politikus

 

Egy republikánus színekben induló, hosszú évtizedek óta aktív nemzetiszocialista politikus 55 ezer szavazatot söpört be a képviselőházi választásokon Chicagóban, habár alul maradt a demokrata Dan Lipinskivel szemben – adta hírül elborzadva a The Times of Israel.

A korábban az Amerikai Náci Párt vezetőjeként is ismert Arthur Jones a holokausztot “a történelem legnagyobb, legsötétebb hazugságának” nevezte.

A 70 éves politikus, aki több tízezer szavazatot gyűjtött be, még márciusban biztosította be jelöltségét, miután a republikánusok nem törődtek azzal, ki indul a demokrata fellegvárnak számító kongresszusi körzetben. Akkori győzelme kínosan érintette a GOP-t, vezetői sorra határolódtak el a fajvédő Jones-tól, aki korábban a CNN-nek a zsidók nemzetközi zsarolásának nevezte a holokausztot.

Habár Jones végül elbukott, egy másik szélsőjobbos republikánus politikus, az Iowa-i Steve King kilencedik képviselői ciklusát kezdheti meg. Dacára annak, hogy az utóbbi hetekben nagy felháborodást váltottak ki a fehér nacionalizmust támogató, illetve külföldi szélsőjobboldaliakkal fenntartott kapcsolatairól szóló nyilatkozatai. A republikánus mérsékeltek tőle is elhatárolódtak.

King nyárom Európában járt, ahol egy osztrák FPÖ-közeli lapnak nyilatkozva megerősítette, hogy Soros Györgynek “sötét befolyása” volt az amerikai választásokra.