Több mint száz hamis vízumot állítottak ki a migránsoknak Svédországban

2019. április 12. 20:28

A svéd migrációs hivatal egyik alkalmazottja bukott le.

A gyanú szerint az alkalmazott 121 migránsnak állított ki hamis vízumot, hogy azok az országban maradhassanak. Az illetőt 2017-ben egyszer már elbocsátották hivatalából, miután kiderült, hogy kilenc elutasított vízumkérelmet hamisított át elfogadott státuszúra, és további 14-et kiadott, holott azokat nem lett volna szabad jóváhagyni.

Arne Fors ügyész a mostani üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az illető valószínűleg többedmagával dolgozott.

Az ügyész hozzátette, hogy az illetőt embercsempész-hálózattal való együttműködéssel is gyanúsítják.

Az még nem derült ki pontosan, hogy a legfőbb gyanúsított pénzért hamisította-e meg a vízumokat, az ezzel kapcsolatos vizsgálatok még folynak.

Az ügyész hozzátette, hogy 21 afgán migránsnak egy teniszbajnokságra érvényes meghívóval sikerült kiadni a vízumokat, azonban egyértelmű, hogy ezek a meghívók hamisak voltak, és a hivatal munkatársainak észre kellett volna venniük ezt.

A gyanúsított ügyvédje közölte: védence tagadja a vádakat.

Az elmúlt években több európai országban is megjelentek ezek a hamis ürügy útján kiadott vízumok, tartózkodási engedélyek. 2017-ben például egy francia orvosokból és bevándorláspárti aktivistákból álló csoportot lepleztek le, miután fény derült arra, hogy hamis orvosi papírokat állítottak elő illegális bevándorlóknak, hogy így jussanak hozzá a tartózkodási engedélyhez.

Forrás