Több millió eurót csalt az Unió Menekültügyi Hivatalának elnöke, mégsem indul ellene eljárás

A terhelő bizonyítékok ellenére sem indul eljárás az EASO, az Unió Menekültügyi Hivatalának vezetője, Jose Carreira ellen. A V4NA-ra hivatkozva írta meg az Origo, hogy a hivatal közpénzekből fizetett bulikat tartott luxusszállodákban, mintegy 7 millió euró értékben.

Jose Carreira, az Unió Menekültügyi Hivatalának vezetője, ellen sikkasztás, hűtlen kezelés és az alkalmazottak zaklatása miatt indult vizsgálat, ami számos visszaélésre fényt derített.

A jelentés szerint a hivatalban az elmúlt években felelőtlenül szórták az EU- s közpénzeket, az ez ellen szót emelő alkalmazottakat pedig megfenyegették és terrorizálták. A jegyzőkönyv szerint a szervezetben rettegés és pszichoterror volt az általános.

Egy tanú vallomása szerint a hivatal luxusszállodákban rendezett fényűző partikat, ezek között volt olyan is, ahol például a Mamma Mia! című filmes musicalt élhették át a vendégek, Uniós közpénzen.

Trükköztek a közbeszerzéseken is, a migránsok utaztatására, ellátására szánt euró milliókat adtak oda baráti cégeknek közbeszerzés címén. Emellett csak 2017-ben 7,7 millió euró értékben fogadott el a hivatal kétes és igazolhatatlan tartalmú számlákat. Nagy valószínűséggel ezek a számlák fedezik a luxus partikat és baráti kifizetéseket.

Az Uniós hivatalok jellemző módon nem tettek lépéseket a több millió eurós sikkasztást elkövetők felelősségre vonásának érdekében, helyette megpróbálták azt elsikálni, hogy ne okozhasson botrányt az EP- választások előtt