Tíz ember halt meg a brazíliai iskolai lövöldözésben

braz%C3%ADlia_iskolai_l%C3%B6v%C3%B6ld%C

Tíz ember meghalt egy brazíliai állami iskolában, miután két csuklyát viselő fegyveres tüzet nyitott – közölték hivatalos források. A lövöldözés a Sao Paulo állambeli Suzano város Raúl Brasil nevű iskolájában történt helyi idő szerint szerda reggel fél tízkor. A rendőrség nyolc perccel a lövöldözés kezdete után ért ki a helyszínre, de a támadók akkora már végeztek magukkal.

A legfrissebb sajtójelentések szerint a 17 és 25 éves támadók megölték egy autókölcsönző tulajdonosát, majd elloptak egy autót, mielőtt behatoltak az iskolába. A fegyveresek, akik az iskola korábbi tanulói voltak, öt, 15 és 16 év közötti diákot és két iskolai dolgozót gyilkoltak meg. Az iskolában szerdán mintegy ezer, 11 és 16 év közötti tanuló tartózkodott. A lövöldözést követően a két támadó végzett magával.

A rendőrség közlése szerint a lövöldözésben 10 ember, főként diákok sebesültek meg. Többek állapota válságos.

A támadók indítéka egyelőre nem ismeretes.

Marcelo Salles Sao Paulo-i rendőrfőnök tudatta: a két fegyveres fiatalnál egy 38-as kaliberű kézifegyvert, gyorstöltőt, egy számszeríjat és otthoni készítésű robbanószerkezetet találtak. Salles hozzátette: a rendőrség nyolc perccel a lövöldözés kezdete után ért ki a helyszínre, de a támadók akkora már végeztek magukkal. 

A fegyveres erőszak gyakori Brazíliában, de az iskolai lövöldözések nem jellemzők. A fegyvertartást szigorúan korlátozzák, de nem nehéz illegális úton lőfegyverhez jutni. Az AP amerikai hírügynökség felidézte: Jair Bolsonaro brazil elnök nemrégiben arról beszélt, hogy lazíthatnak a fegyvertartási szabályozáson.

Forrás/fotó: MTI

Forrás