Titkos globális háború – Az Egyesült Államok különleges erőit 133 országban vetették be 2018 első felében

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Az Egyesült Államok különleges erőit 2018 első felében már 133 országban vetették be, ami egy új jelentés szerint a Pentagon titkos műveleteinek rendkívüli növekedését jelzi.

Az Egyesült Államok Különleges Műveleti Erői (SOF) a világ minden táján állomásoznak, ahol különböző missziókban vesznek részt, beleértve a különleges felderítést, a megszokott hadviselést, a terrorizmus elleni harcot, a túszmentést, valamint a külföldi csapatok képzését és tanácsadást.

De a különleges erők katonái rendszeresen részt vesznek titkos harci műveletekben is, amelyek felett alig létezik felügyelet. A titoktartás fátyla mögött ezeknek a globális műveleteknek a mennyisége, nagysága és költségei továbbra is növekedni fognak azzal együtt, hogy gyakran a kongresszusnak sincs róluk tudomása, tárta fel nemrégiben Nick Turse veterán oknyomozó újságíró. (1)

Turse szerint tavaly az amerikai különleges erőket 149 országban vetették be, a bolygó nemzeteinek 75 százalékában. Ám a 2018-as szám valószínűleg jóval magasabb lesz: az Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnoksága (USSOCOM vagy SOCOM) elmondta Turse-nek, hogy az amerikai elit csapatok eddig már 133 országban hajtottak végre küldetéseket, ami közel azonos az Obama adminisztráció utolsó évének számával, és több mint kétszerese a George W. Bush elnökségének végén történt bevetéseknek. Ha az amerikai különleges erőket a pénzügyi év végéig mindössze 17 országban vetik be, akkor elérik a tavalyi rekordot.

A titokzatos bevetések egyre növekvő számát a SOCOM felfújt mérete és költségvetése egészítette ki. Például 2001-ben átlagosan 2900 kommandót telepítettek tengerentúlon egy adott héten. Ez a szám majdnem megháromszorozódott 8300-ra.

Hasonlóképpen a “Különleges Művelet-specifikus finanszírozás“, amely 2001-ben összesen 3,1 milliárd dollárt tett ki, megdöbbentő 12,3 milliárd dollárra nőtt. De a teljes összeg valójában meghaladja a 20 milliárd dollárt, hiszen évente 8 milliárd dollárt költenek a hadsereg, a haditengerészet, a légierő és a tengerészgyalogság minden egyes ágának speciális műveleteire.

Annak ellenére, hogy a növekvő harci bevetések egyre kevésbé elszámoltathatóak, nincs ok azt hinni, hogy az amerikai különleges erők műveletei hamarosan le lesznek csökkentve. Turse szerint a SOCOM 2019-es költségvetési kérelme hozzávetőleg 1000 plusz alkalmazottat tesz szükségessé, ami azt követően 71 ezer fő lenne.

Természetesen nem minden művelet rosszindulatú vagy titkos jellegű. Például a légierő különleges erőit nemrégiben Thaiföldre küldték, hogy segítséget nyújtsanak a 12 fiú és foci edzőjük kimentéséhez, akik egy elárasztott barlangban rekedtek.

Turse azonban megjegyzi: “Hacsak nem katasztrófák helyszínére érkeznek, a legtöbb misszió titokban marad, mindenki számára ismeretlen, és csak néhány amerikai tud róluk.

(1) – https://www.thenation.com/article/special-operations-forces

Új Világtudat

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel