Terrorizálják a jobboldali diákokat a brit egyetemeken

A felsőoktatási miniszter, Sam Gyimah szerint a brit kampuszokon a jobboldali diákok kegyetlen zaklatásoknak vannak kitéve, írja a Daily Mail. Gyimah beszámolt arról, hogy egy egyetemi hallgató kollégiumi szobájának ajtajára azt írták, “Tory ribanc” (vagyis a Konzervatív Párt lakája). Mindez azután történt, hogy a hallgató kifejtette politikai nézeteit egy előadáson. Ugyanezen okból egy másik diák autóját tojással dobálták meg.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A londoni King’s College-ben a miniszter “komoly aggodalmát” fejezte ki a szólásszabadsággal kapcsolatban. Azt mondta: “Fennáll a veszélye, hogy ‘monokultúra’ jön létre, amelyben bizonyos vélemények elfogadhatók, mások nem”.

A miniszter – aki egyben East Surrey konzervatív párti képviselője is – jelenleg egy olyan útmutatás kidolgozását felügyeli, amely kötelezné az egyetemeket, hogy védjék meg a szólásszabadságot. Attól tart, a kampuszokon tapasztalható intolerancia a keményvonalas véleményeket képviselő egyetemi oktatóktól ered.

“Tételezzük fel, hogy határozottan jobboldali vagy, az előadó azonban nem ért egyet a nézeteiddel” – jegyezte meg. – “Hirtelen komolyan elgondolkozol azon, ki merd-e fejezni a véleményedet, hiszen ez az előadó dönti majd el, milyen jegyet érdemelsz a beadott dolgozatodra”.

Gyimah szerint a kampuszokon egyértelmű baloldali elfogultság uralkodik: “Soha nem láttam még, hogy baloldali politikusokkal úgy bánnának egy kampuszon, ahogy néhány jobboldalival”.

A miniszter szintén aggodalmát fejezte ki az egyre nagyobb számban létrejövő safe space-ek miatt. A safe space, vagyis a “biztonságos hely” egy amerikai ultraliberális találmány, amelynek lényege, hogy egy aktuálisan sértett csoport (például a legutóbbi amerikai elnökválasztás után Hillary Clinton támogatói) itt összejöhessenek, és garantálják számukra, hogy semmi olyasmit nem fognak hallani, ami megbánthatja az érzelmeiket.

Gyimah szerint a safe space-ek elszaporodásának következményeképpen számtalan előadást betiltottak pusztán azért, mert az ott elhangzottak esetleg megsérthetik valaki érzelmeit.

“Lehet az a véleményed, hogy egy másik ember gondolatai sértők vagy visszataszítók; ebben az esetben azonban vitázz vele! Nem hiszem, hogy előre tudunk lépni azzal, ha a fülünkre szorítjuk a kezünket és nem halljuk meg azokat a gondolatokat, amelyek nem tetszenek”.