Teljesen eltűnhet a Balaton: már a szakemberek szerint is veszélyben van: 5-10 év múlva már kiszáradhat!

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

A klímaváltozás és a szélsőséges viszonyok miatt könnyen az Aral-tó sorsára juthat… a magyar tenger végleg megszűnhet?!

Könnyen lehet, hogy nem sokáig élvezhetjük már a Balatont, legalábbis a jelenlegi formájában.

Az elmúlt években egyre többször merült fel ugyanis, hogy a klímaváltozás globális katasztrófát idézhet elő, és ez Magyarországra is hatással lehet.

Egyes területeink ugyanis az előrejelzések szerit elsivatagosodhat, a Duna apadhat, a nagy tavaink pedig nemes egyszerűséggel kiszáradhatnak.

A Balaton kiszáradása is egy valós veszély – állítják a szakértők.

Nem kizárt, hogy ez a folyamat már látható jelekkel fog járni 5-10 év múlva, végső soron pedig gyermekeink vagy unokáink már nem biztos, tudnak fürdeni a magyar tengerben…

Az egyik hipotézis szerint 2070-re kiszáradhat a Balaton, szegénynegyedekké alakulhatnak a városok, éhségsztrájk, járványok és gazdasági összeomlás fenyegeti a régiót.

Ez persze az egyik legpesszimistább forgatókönyv, ugyanakkor azzal nagyon sokan egyetértenek, hogy még optimista becslések szerint is 2070 körül tényleg brutálisan alacsony lehet a tó vízszintje, és a teljes vízi élővilága felszámolódhat.

Aki nem akar lemaradni egy kellemes balatoni nyaralásról, az jó lesz, ha belehúz, mert az évszázad vége felé megkezdődhet a tó kiszáradása.

A jóslattal Varga György az Országos Vízügyi Főigazgatóság vízrajzi referense is előállt korábban a Balatoni Integrációs Kft. víz világnapi konferenciáján.

Az elmúlt háromezer éves időszakban volt olyan időszak, amikor a tó szintjének természetes változása a 10 métert is elérte. A siófoki Sió-zsilip 1863-as működésbe lépése óta alig tízedére csökkent a változások mértéke.

Egyre gyakrabban fordulnak elő lefolyástalan időszakok, sőt a 21. század utolsó évtizedeiben a Balaton gyakorlatilag lefolyástalan tóvá változhat, miközben a víz minősége is romolhat.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a lefolyástalanná válás az negatív időjárási hatások változatlansága esetén egyet jelent a fokozatos kiszáradás megindulásával.

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel