Telegram, a tökéletes üzenő program a Facebook Messenger helyett

Ma már rengeteg messenger program van, rengeteg közül választhatunk, de mégis a legjobbnak a Telegram bizonyult.

A legtöbben a Facebook Messengert használják, tényleg szinte bárki elérhető általa. Azonban jó néhány hátránnyal kell szembesülni vele kapcsolatban.  A Facebook adatkezelési botrányaira csak utalok, ami ugyanúgy érinti a Messengert is.

Valamint a számomra legbosszantóbb vele kapcsolatban, hogy ha a Facebook valami általa illetlennek bizonyult poszt miatt letilt, akkor a Messengerben is tiltva vagyok, azaz nem tudok üzenetet küldeni. Sajnos az app még csak nem is jelez a küldő személynek, hogy nem tudok válaszolni, csak azt mutatja neki elolvastam az üzenetet, de valamiért nem válaszolok, vagy gondolhatja az illető, nem akarok válaszolni.

Egyébként is bosszantó ez a tiltás, de például ha üzleti célra is használja valaki például kapcsolattartásra, akkor főként megengedhetetlen az ilyen korlátozás.

Itt jött a kérdés mit használjunk helyette? Körülnéztem mi lenne a legmegfelelőbb és így jutottam el a Telegram-hoz.

Mi az a Telegram?

Egyszerű, de mégis nagy tudású üzenő program. Egy hiperbiztonságosnak tartott felhőalapú  alkalmazás, ami megbízhatóságának és adatvédelmi elveinek köszönhetően lett széles körben népszerű.

Elfut szinte mindenen. Windows-on, Linuxon, Mac-en, Androidon, iOS-en és még Windows Phone-on is. Webes felülettel is rendelkezik, így szinte platformfüggetlen.

Több, mint 4 éve működik havi 180 millió aktív userrel, illetve napi többszázezer új regisztrációjuk van. A Telegram alapítója, és mindmáig egyetlen mecénása Pavel Durov, aki anno az orosz Facebookként ismert VKontakte (VK) alapítója volt, ám saját bevallása szerint 2014-ben Putyin körei kiszorították őt a VK-ból. Azóta teljes gőzzel a Telegramra koncentrál, illetve a libertárius közösség egyik ünnepelt fenegyerekeként utazza körbe a földet.

A VK-ból történt távozása után megfogadta, hogy a Telegram felett nem hagyja elveszteni kontrollját, azaz a cég nem eladó (valószínűleg befeketetést sem kapott), és a működést Durov finanszírozza.

Telegram ICO 2018 kriptovaluta

 

Nézzük meg miért is érdemes a ezt az üzenetküldés appot használni:

  • Elérhető minden eszközre
  • 100%-ban ingyenes
  • Nincsenek reklámok
  • Gyors
  • Egyszerű a használata
  • Felülete letisztult
  • Tudunk vele telefonálni
  • Csoportos beszélgetések
  • A beszélgetéseink titkosítottak
  • Gyorsválaszok beállítása, küldése

Egyetlen hátránya, hogy az alap Telegram app esetében magyar nyelvi beállításra nincs lehetőség, vagyis a kezelő felület, csak angolul érhető el. Bár ma már ez szerintem az emberek 90 százalékának nem probléma. Azonban akinek fontos,  van hozzá magyar nyelvű app is,  erről lentebb írok.

Nekünk bevált, gyors, jól néz ki, mindent tud amit egy modern üzenetküldőnek tudnia kell, található benne 1000+1 smiley, illetve tele van pakolva jópofa matricákkal. Azonnal szinkronizál az asztali alkalmazások és a mobil appok között, a fájlátvitel gördülékeny és gyors.

Természetesen lehet videókat, képeket, gif-eket és bármilyen fájlt is küldeni vele, valamint van benne tartózkodási hely, GPS pozíció küldése térképpel és követési lehetősége is.

Nekem fontos tulajdonsága az is, hogy az értesítések beállíthatóak úgy is, hogy akár kikapcsolt mobil képernyőn is megjelenjen az új üzenet egy felugró ablakban. Így biztos, hogy rögtön értesül az ember róla és nem csak a mobil értesítési sávjába kerül bele.

Lehetőség van egy beszélgetésen belül a szöveg keresésre is, azaz könnyen visszakereshetőek régebbi üzenetek is. Egy egy üzenet részre pedig lehetőség van közvetlenül válaszolva írni, így annak szövege idézésre  kerül a válasz előtt, így pontosabban lehet követni, melyik válasz épp mire is vonatkozott.

A regisztráció nagyon egyszerű, csak a telefonszámunkat kell megadnunk, küld a rendszer egy kódot és már kész is. Az alkalmazáson belül több mindent is testre szabhatunk, adhatunk meg egyéni hátteret, van Night mód amivel sötétté varázsolhatjuk a témát.

Számtalan előnyét lehetne még felsorolni, de aki kipróbálja úgy is rájön.

Azért azt még megemlíteném, hogy akár 1,5 gigás fájl is küldhető vele, korlátlan számban is, amit a rendszer megőriz. Például van egy Saved Message mappa, amiben bármit bele tehetek, így van egy biztonsági mentésem róla, valamint elérhető a számomra minden eszközömről. Ha egy csatornán, vagy csoportban töltöm fel a fájlokat, akkor lényegében véve egy korlátlan méretű fájl megosztót kapok.

Egy beszélgetésen belül, vagy egy felhasználóhoz kapcsolódóan, lehetőség van a beküldött fájlokat külön kilistázni, fájl típusok csoportosításával is, így könnyű bármit visszakeresni.

A hírek pedig arról szólnak, rövidesen belép a kriptonvaluták világába is és saját online fizetési rendszere is lesz.

Ajánlom mindenkinek, aki gyors, megbízható üzenetküldést szeretne! De mint fájl megosztót, vagy akár közösségi oldalt is ajánlom, mert a csoportokkal és a csatornákkal ezek a felhasználási módok is megvalósíthatóak. A csatornák a facebook oldalakhoz hasonlóak, ahová csak a csoport admin tud üzeneteket küldeni és a bejelentkezettek, csak olvasni tudják azt.

Lehetőség van benne a számítógépünkre is lementeni a beszélgetéseket, a képeket, a videókat és minden adatunkat egyben, egy exportálással.

Valamint lehet vele akár chatbotokat is üzemeltetni.

Mivel a program nyílt forráskódú, ezért elég sok más applikáció létezik, amelyik kisebb nagyobb változtatásokkal ugyanúgy a Telegram rendszert használják. Azaz, a meglévő Telegram azonosítónkkal be tudunk lépni és az addigi kontaktjaink és beszélgetéseink is ugyanúgy elérhetőek benne.

Az egyik legismertebb kliens a Telegram X. Ez nagy változtatást nem hoz, talán a beszélgetésbe beküldött fájlok, videók, képek kezelése, utólagos keresése egyszerűbb valamivel. Az utolsó frissítése 2018 decemberi.

A Vidogram nevű kliens, azonban jelentős funkcióval bővült, ugyanis ezzel már a videó telefonálás is lehetséges. Úgyhogy akinek ez fontos, annak javaslom ennek az app-nak a telepítését. Valamint lehet vele élő videó adást is streamelni. Valamint érdekessége még, hogy a kinézete, a színek, teljesen testre szabhatóak. Az utolsó frissítése 2018 októberi.

Egy harmadik kliens, a Loopy Messenger, aminek viszont már magyar felülete is van. Valószínű a fejlesztésben magyar személy is vesz részt.  Amit pluszba tud még, hogy a csoportos feladatok, a csapat munkákhoz ad további segítséget, mivel a csoportokon belül, feladat listák és emlékeztetők, jegyzetek hozhatók létre és szerkeszthetőek közösen, valós időben. Egyetlen hátránya, hogy egy kis reklám van benne, ami igaz 350 forintért kikapcsolható. Az utolsó frissítése 2018 májusi, azaz kicsit lassabban megy a fejlesztés.