Targoncával törtek be egy minisztériumba a sárgamellényesek, a kormányszóvivőt, a hátsó ajtón menekítették ki

Targoncával törtek be egy minisztériumi épületbe a sárgamellényes tüntetők Párizs központjában szombaton. A kormányszóvivőt és a stábját úgy kellett kimenekíteni.

A mintegy 3-4 ezer sárga mellényes közül többen kiváltak, megdobálták a rendőröket, Szajna-hidakat vontak blokád alá, szemeteseket, motorbicikliket, barikádokat gyújtogattak fel. A rendőrök könnygázzal válaszoltak, és többeket őrizetbe vettek.

A kormányszóvivőt és a stábját a hátsó bejáraton át menekítették ki.

Sárga mellényben, kezükben sárga léggömbbel követelték vasárnap Macron elnök lemondását tüntető nők a párizsi Operaház lépcsőjén, szemben a Bastille térrel. Szerintük a nőket fokozottan fenyegeti a leszakadás.

A dolgozó szegényeknek a nyolcvan százaléka nő. Ebben a társadalomban nagyon nehéz a helyzetünk, főleg mi gondozzuk a gyerekeket, miközben alacsonyabb a fizetésünk, de sok nőnek munkája sincs.” – mondta egy gyerekét egyedül nevelő asszony.

A tüntető hölgyek szerint a sárga mellényesek alapvetően békések, csak bajkeverők lopakodnak a soraikba.

Más városokban, például Nantes-ban is zavargásokba torkollottak a tüntetések. A sárga mellényesek novembertől vonulnak minden hétvégén az utcára. Eredetileg az üzemanyag árának tervezett emelése ellen tiltakoztak, de most már jobb megélhetést követelnek. Szerintük az államfő érzéketlen a középosztály gondjai iránt, és politikájával kizárólag a gazdagoknak kedvez.