Támad a nyár: ezekkel a trükkökkel élje túl a kánikulát! 

Folyamatos izzadás, állandó szomjúság, tikkasztó meleg – berobbant az igazi nyár! Az éles váltást sokan nehezen viselik. Fogadja meg ön is a doktorok tanácsait!

A héten az előrejelzések szerint eső nem lesz, a hőmérséklet pedig akár 35–36 fokig is felszökhet. A hirtelen jött forróságot tetézi majd a zápor, amikor nemcsak a meleggel, de az elképesztően párás levegővel is meg kell birkóznunk.

A megkérdezett háziorvos szerint fontos az előretervezés a forróságban.

1890652_foto-idokep.jpg

Jövő héten fülledt idő lesz, de legalább csökken kicsit a hőmérséklet © Időkép.hu– Reggel csinálja meg, amit lehet, amikor még nincs nagyon meleg, vagy este, amikor már csökkent a hőmérséklet. Ha kevesebbet van a napon, akkor könnyebb átvészelni a meleget is – magyarázta dr. Komáromi Zoltán háziorvos. Át kell gondolni azt is, hogy mennyit lesz az ember meleg, zárt helyen, buszon például, hogy legyen nála víz, vagy szőlőcukor, ha rosszul lenne.

Könnyű legyen az ebéd

A test sokkal nehezebben küzd meg a meleggel, ha a gyomornak és a beleknek az emésztésre kell koncentrálnia.

– Kerülje el a nehéz ételeket, in­kább zöldség alapú leveseket, főzelékeket ebédeljen, ez nem terheli meg a gyomrot. A húsokat, a nehezen emészthető, puffasztó ételeket is jobb a hűvösebb napokra hagyni – figyelmeztetett dr. Komáromi.

1890656_istock-945423096.jpg

A saláta, a leves és a főzelék most jobb választás, mint a pörkölt például © iStockA ruha összetevője

Az időseknek és a gyerekeknek szinte elhagyhatatlan a fejfedő, de dr. Komáromi Zoltán háziorvos szerint a ruha anyagára is figyelni kell, mert sokat számít.

– Aki picit is érzékeny, annak mindenképp le­gyen a fején szalmakalap, vagy egy világosabb kendő. A sötét színeket ke­rülje, mivel ezek csak magukba szívják a nap sugarait. A ruhánál inkább a lengébb anyagokat válassza, a len a legjobb. Ezek nem tartják meg az izzadságot és a hőt, a könnyű szellőzés ilyenkor na­gyon fontos.

Nem mindegy, milyen ruhát visel: a len a legjobb

Igyon a fejfájásra!

Sokan nem kötik össze a kínzó fejfájást, vagy a migrént a meleggel. Pedig komolyabb bajokat okozhat, mint a hidegfront.

– Ha megmérjük a vérnyomásunkat, akkor nem csak az első, de a második érték is alacsonyabb lesz, mint máskor. Ez, és a kiszáradás a fejfájás leggyakoribb oka ilyenkor. Utóbbi már akkor is fájdalmat okoz, ha csak kevesebbet iszunk, mint normál esetben. Ha keveset iszunk, akkor sűrű lesz a vér, és nem jut elég oxigén az agyba. Ez főleg azoknak okoz problémát, akiknek a vékony erekben keringési nehézségei vannak, ugyanis ide nehezebben jut be a besűrűsödött vér – magyarázta a fejfájás okait a háziorvos.

1890654_istock-496032247.jpg

Bárhova megy, a napszúrás elkerülése miatt vegyen kalapot! © iStock

Víz helyett gyümölcslé

Nem elég, ha csak időnként iszunk, sőt az egyszerre nagy mennyiség nem is ajánlott. A hőségben könnyebbség a szervezetnek, ha fokozatosan jut folyadékhoz.

– Minden órában igyunk két-három deciliter folyadékot. Fontos, ne csak víz legyen, hanem ásványvíz, vagy akár 100 százalékos gyümölcslé, hogy így pótoljuk a verejtékezés miatt elveszített sókat, és fontos anyagokat.

Permetezzen!

Már az is nagyon sokat segíthet, ha lehűti a teste egyes pontjait. Ilyen a tarkó, a térd- és könyökhajlat, csukló és a boka. Tegyen egy szórófejes flakonba vizet, tegye be a hűtőbe, majd, ha szükségét érzi, akkor egy-két spriccelésnyi vízzel hűtse le a testét. Ezt a flakont akár magával is viheti, ha útnak indul, jó szolgálatot tehet, amíg várakoznia kell a megállóban.