Találja ki! Melyik fotót készítette mesterséges intelligencia, s melyik valódi?

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

A számítógép generálta képek mára annyira meggyőzően valóságosak lehetnek, hogy senki sem tudhatja biztosan, élő személyt, vagy sohasem létezettet ábrázolnak.

Alább látható néhány fotó: találjuk majd ki, melyik a valódi!

Egy digitális csatornán felbukkanó valaki bárki és (mostanság bármi) lehet.

A neves színész netán csak egy, a szomszéd ház számítógépe előtt kuporgó gyerek, aki kuncogva ver át mindenkit; a csinos, flörtölni vágyó tizenéves lány esetleg idős katonatiszt, az afrikai ország segítséget kérő, szerencsétlen trónörököse pedig mindössze egy ócska csaló.

Manapság nyugodtan feltételezhetjük, nemhogy csaló: nem is létezik

Mint a deep fake-ről szóló, itt olvasható cikkünkben mi is megírtuk, egy jobban felszerelt otthoni számítógépen némi gyakorlással elsajátíthatók azok a programok, amelyekkel mondjuk az ismert színésznő arcát illesztik mozgó, akcióban lévő pornóvideós testére.

Netán politikussal kifogástalan ajakmozgással, saját hangján mondatnak el olyan mondatokat, amelyek tőle sohasem hangzottak el, vagy ha kell, látszatra tökéletes táncost faragnak a botlábúakból.

A leghatékonyabban azért még mindig fényképpel vernek át minket

Míg a szövegekkel és a felhasználói nevekkel kapcsolatban némileg távolságtartók is vagyunk, a képek olyan hiteleseknek tűnnek. Mintha egy fotón kétségkívül legalább valakinek kellene lennie.

De nem.

Az alábbi képek egyikét mesterséges intelligencia készítette, azaz sohasem létező személyt alkotott a gép, a másik valós személyt ábrázol. Melyiket alkotta az MI?

És az alábbiak közül melyik az igazi és melyiket generálta az előzetesen összegyűjtött adattömegéből a mesterséges intelligencia? Előbb válaszoljunk magunknak, aztán lefelé görgetve az oldalt, megtaláljuk a megfejtést.

Sikerült kitalálni?

Az első és a második párosból is a baloldali a valóságos személy, a jobboldalit gép kreálta.

Az alábbi képek ellenben kizárólag számítógépes program generálta hamisítványok láthatók.

Nézhetünk további, számítógép készítette/ valós képeket, olvashatunk a jelenségről a Which Face Is Real oldalon, ahonnét a fenti képek származnak.

Egyáltalán nem játékról van szó.

Némi óvatosság, és a Google kicsit segít

A számítógépek gyorsan fejlődő tanulási algoritmusai egyre tökéletesebb látszatokat tudnak teremteni, a csupán digitálisan megjelenő személyek közléseit egyre óvatosabban célszerű kezelni.

A magánéletben, a hétköznapokban azért még van segítségünk. Jól jöhet a kicsit feledett, értékelendő eszköz, az ide kattintva fellelhető Google Képkereső.

(Csak első ránézésre azonos a megszokott Google keresővel, ennek a címe: https://images.google.com)

A társkeresőn, internetes fórumon, chaten bejelentkezők fotóját a számítógépen egyszerűen tallózzuk be a keresőbe és a Google már el is fecsegi, ha más személy arcával jelentkezik be valaki.

A módszer korántsem tökéletes, inkább előszűrőnek alkalmas, hogy a kezdő hazudozókat azonosíthassuk. Vagy jobb esetben kiderüljön, az illető valós személy, őt ábrázolja a kép, csak egy tíz éve készült fotón.

De ez már egy másik régi történet.

Borítókép: Shutterstock

Forrás

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel