Szólásszabadság? Macron állami cenzúrát vezet be a facebookon, a kormány saját cenzorai mondják meg mit lehet posztolni és mit nem

A francia kormány emberei lehetnek az első külső cenzorok a Facebook történetében.

Emmanuel Macron még korábban négyszemközti megbeszélést folytatott a Facebook alapítójával, Mark Zuckerberggel. Az egyeztetés eredményeiről most hétfőn számolt be a francia elnök, a fejlemények pedig aggasztóak.

Franciaországban lényegében a kormány emberei fogják ellenőrizni a Facebookon megjelent tartalmakat.

Macron a kezdeményezést „okos szabályozásnak” nevezte, és a jövőben hasonló módon szeretne eljárni a Google-lel, az Apple-lel, valamint az Amazonnal kapcsolatban is.

Az egészet “társadalmi felelősségvállalás” címén csinálnák a franciák. Így akarják kiszűrni a rasszista, bántó, gyűlöletkeltő és szexuális tartalmakat – írja a Reuters.

Hogy mi számít majd rasszistának vagy bántónak?

Azt majd a francia titkosszolgálat eldönti. Egyébként arról az országról beszélünk, ahol büntetőjogi kategória a nők utáni füttyögés.

A franciák szabályozásukat a német eljárással állítják szembe. Míg a németek januártól elvileg törölnek minden aggályosnak ítélt bejegyzést, addig a franciák a techcégekkel együttműködve végeznék a cenzúrázást.