Szivárványos kereszténységben, melegházasságban rejlik az egyház jövője a svéd érsekasszony szerint

Mondhatnánk, tipikusan ünnepellenes cikkel örvendeztette meg olvasóit az Index.hu. A portál a svéd evangélikus egyház első női érsekével közölt interjút, kínosan ügyelve arra, hogy lehetőleg minél élesebben szembeállítsa a haladó svéd, melegbarát protestánsokat a homoszexuálisokat üldöző katolikusokkal, illetve Orbán Viktor bevándorlásellenes politikájával.

 

Szigorúan hangsúlyozva, hogy az efféle alantas szalámitaktikát, és viszályszítást méltatlannak, újságírói szempontból pedig etikátlannak érezzük, azért néhány mondat erejéig szemlézünk a svéd érsekasszony mondataiból, főleg azért, hogy érzékeltessük: az ateista, haladó balliberális propaganda milyen eszközökkel igyekszik meghatározni, szerintük milyen, és hogyan is gondolkodik az elfogadható, szivárványos keresztény.

Antje Jackelént az Index.hu például arról kérdezi, mi jelenti a legnagyobb veszélyt a kereszténység számára. Gyorsán hozzá is teszik, hogy az Orbán Viktor szerint a migráció és a muszlimok korlátlan Európába engedése. Az érsekasszony erre úgy reagált,

mi, keresztények abban hiszünk, hogy minden ember Isten képmására teremtetett. Ez az, amit a Biblia mond nekünk. Ez azt is jelenti, hogy nem tiporhatjuk el a másik ember méltóságát, hanem nagyon is figyelnünk kell rá. A Biblia tele van olyan igehelyekkel, hivatkozási alapokkal, amelyek azt mondják, hogy viseljük gondját az idegeneknek, mert ez emlékeztet minket arra, hogy mi magunk is idegenek voltunk vagy lehetünk más helyzetben.

Antje Jackelén ezzel el is intézi a kérdést. Nem beszél európai terrorcselekményekről, világméretű keresztényüldözésről, a muszlim vallás európai elterjedéséről, párhuzamos társadalmakról. Azt ugyanakkor nem győzi hangsúlyozni, hogy Svédországban nincsenek is no-go zónák, az egész csak fake news.

Ehelyett inkább úgy fogalmaz, hogy bandába verődött fiatalok vannak, de szerinte ez a jelenség előfordult már a történelemben korábban is, és különben is „minden társadalomnak megvannak a maga problémái”. Az Index.hu természetesen felkérdezi a svéd haladó egyház legújabb vívmányáról, a melegházasság elfogadásáról is az érsekasszonyt.

Antje Jackelén ezzel kapcsolatban arról beszélt, 2009-ben döntött úgy az egyháza, hogy elfogadja a melegházasságot, „azóta eltelt tíz év, és az egyház nem tűnt el!”. Sőt szerinte ezzel a húzással csak erősödött az evangélikus egyház, hiszen addig folyamatosan csökkent hívek száma, szerinte pont azért, mert sokan kritizálták az egyházat, hogy nem elég elfogadóak a melegek, meg a szivárványos társadalom tagjai iránt.

Szóval nem annyira egyszerű a történet, hogy ha az egyház kiáll a nemek egyenlősége vagy az LMBTQ közösségek jogai mellett, akkor máris az egyház liberális trónfosztásáról lenne szó. Ez nem a politikai korrektségről szól, akárhogy is keretezik mások. Sokkal inkább arról, hogy az egyház teológiailag megalapozottan foglal állást, van mondanivalója arról, hogy miért törődik az emberekkel. Biztonságos tereket („safe space”) tudunk kínálni, ahol az emberek beszélhetnek ezekről a kérdésekről is

-fogalmaz Antje Jackelén. Az Index.hu ezután azt a szégyenletes állítást hazudja a magyarországi keresztényekről, hogy utóbbiak szerint az nem lehet keresztény, aki homoszexuális. Ezzel kapcsolatban a svéd evangélikus vezető óvatosan fogalmazva azt mondja,

Mindig is voltak meleg és leszbikus keresztények a világon. Mert ez a teremtettség része.

Majd hozzáteszi,

ha találkozunk valakivel, akkor ritkán történik meg az, hogy egyből a szexuális orientációját találgatjuk, de amint a homoszexualitás képbe kerül, szinte csak ezt látjuk benne. A szexuális orientáció fontos része az emberi természetnek, de messze nem az egyetlen dolog, ami meghatároz bennünket.

Úgy véli,

az egyháznak tragikus történelmi öröksége, hogy ennyit foglalkozunk, rágódunk az emberek szexuális viselkedésén, szexuális bűnöknek titulált dolgokon, miközben vannak gazdasági bűnök, korrupció, igazságtalanság, van elnyomás.

Az érsekasszony ezután arról beszél, szerinte a kereszténység előtt álló igazi kihívások a globális felmelegedés elleni küzdelem, és a digitalizáció. Az éghajlatváltozásra térve arról beszél,

ha nem teszünk semmit az élelem biztonságáért világszerte, akkor óriási, az eddiginél sokkal nagyobb társadalmi mozgásoknak és nyugtalanságnak leszünk tanúi. Akkor nem no-go zónákról, hanem no-go régiókról fogunk beszélni.

Az Index.hu az interjúban felidézi, Orbán Viktor tavaly májusban azt nyilatkozta, hogy kereszténydemokráciát szeretne építeni Magyarországon. Antje Jackelén ezzel kapcsolatban megjegyzi,

Svédországban nemrég jelent meg egy tanulmány, amelyik azt mutatja, hogy azon emberek aránya, akik azt szeretnék látni, hogy a keresztény értékek megjelenjenek a társadalomban, megduplázódott, 25 százalékról majdnem ötven százalékra emelkedett az elmúlt négy-öt évben. Mindez egybevágott a migrációt ellenzők számának növekedésével. A kérdés az, hogy azért hivatkozunk keresztény értékekre, mert valamiért vagy valami ellen szeretnénk tenni?

Majd megjegyzi,

én személy szerint óvatosan kezelnék egy olyan helyzetet, amelyben valaki egyszer azt mondja, hogy illiberális demokráciát szeretne, aztán pedig azt, hogy kereszténydemokráciát. Feltenném a kérdést, hogy az illető vajon valami mellett vagy valami ellenében beszél?

Mint hangsúlyozza,

Svédországban is tapasztaljuk, hogy azok, akik keresztény értékekre hivatkoznak, nem azt értik keresztény érték alatt, amit például én. Hogy kereszténynek lenni elsősorban azt jelenti, hogy Jézust követjük és, hogy hiszünk benne. Ehelyett azt mondják, hogy azért akarunk keresztény értékeket, mert nem szeretnénk muszlimokat, idegeneket látni. Teológiai szempontból nagyon nehezen tudnám igazolni ezt az érvelést.