Szexista? Rasszista? A kellemetlen igazság a konzervatív Republikánus pártról (videó)

Az amerikai mainstream média próbálja úgy beállítani a republikánus kifejezést, mintha az a rasszista és szexista jelzők szinonimája lenne. Holott mi sem állhatna távolabb a valóságtól.

Első célok

A történelem mást üzen. A Republikánus pártot 1854-ben alapították. Az első platformon hitet tettek amellett, hogy legyőzik a poligámiát és a rabszolgaságot. Az egyik a nők, a másik pedig a feketék emberi jogait és méltóságát tiporta sárba.

A demokraták ezzel szemben annyira ellene voltak ennek a kezdeményezésnek, hogy 1860-ban Dél-Karolina állam egy héttel az unió megalakulása után a kilépés mellett szavazott. Az ezt követő polgárháború az Egyesült Államok történelmének legvéresebb ütközete volt.

Politikai küzdelem

Ezt követően a Republikánus párt volt az, amely megszavazta a rabszolgák felszabadítását és amely szavazati jogot adott nekik. 65 éven keresztül ebben a pártban volt csak fekete képviselő. 1979-ig nem volt fekete szenátor a Demokrata pártban.

Kevesen tudják, hogy republikánus volt az első női kongresszusi képviselő, és az első latínó kormányzó és szenátor is. A republikánus többségnek volt köszönhető a poligámia eltörlése, és a nők számára biztosított szavazati jog is.

Ha többet szeretnél tudni a Republikánus párt által képviselt értékekről és történelméről, nézd meg az alábbi videót.