Szén-dioxidból hoz létre villamos energiát, és 10 ezer otthont lát el energiával ez az íróasztal méretű turbina

unnamed file 14

A General Electric Global Research kutató és fejlesztő részlege nemrég jelentette be egy olyan turbina prototípusának kifejlesztését, amely szén-dioxidot alakít át elektromos árammá. Míg a turbina mérete nem haladja meg egy íróasztalét, a feltalálók azt mondják, hogy egy 10 ezer lakásos várost is képes energiával ellátni – számol be az elképesztő felfedezésről az Új Világtudat portál.

Ez tényleg nagyon ígéretesen hangzik, mivel az innováció lehetőséget teremt a modern világ kritikus problémáinak megoldására, a CO2 szennyezés és az energiaválság enyhítésére.

Doug Hofer, a GE gőzturbina szakembere, aki a szén-dioxid turbina technológia fejlesztését vezeti elmondta egy sajtóközleményben, hogy “a világ a tisztább és hatékonyabb villamosenergia-termelésre törekszik. A koncepció, melyet ezzel a géppel kutatunk, segít mindkettővel foglalkozni.” (1)

A hagyományos turbináktól eltérően, melyek a nyomás alatti gőz hőenergiáját alakítják át mechanikai energiává, a GE turbinája szén-dioxidot használ szuperkritikus folyadék (2) formájában a működéséhez. Ez az állapot az, ami néhány igazán figyelemre méltó tulajdonságot biztosít a turbinának.

A szuperkritikus folyadék alapvetően egy köztes állapot egy gáz és egy folyadék között, amit a hihetetlenül magas hőmérsékletnek és/vagy nyomásnak köszönhetően ér el, amelynél az anyag megmarad. Így a szuperkritikus folyadékok egyaránt áthaladhatnak a szilárd anyagokon mint gázok, és fel tudnak oldani olyan anyagokat, mint a folyadékok.

A GE szerint a szuperkritikus folyadékok kivételes tulajdonságai jelentősen növelik a turbina prototípus hatékonyságát a gőzturbinákhoz képest, és nagy előnye a kompaktsága (a gőzturbinák általában tízszer nagyobbak). Továbbá a szén-dioxid sokkal gyorsabban képes elnyelni, tárolni és felszabadítani a hőt, mint a víz, ami tovább növeli a turbinák energiahatékonyságát.

Vessünk egy közelebbi pillantást a szén-dioxid turbina működésére! Először is, a napfény hőjét olvadt só formájában gyűjtik össze, amit aztán szárazjég túlhevítésére használnak, és kivonják a CO2 tartalmát. A folyamat eredményeként a szén-dioxid szuperkritikus folyadékká válik, amit fel lehet használni a turbina meghajtására, amely viszont képes 10 ezer otthont villamos energiával ellátni.

Így ez egy nagyszerű módja annak, hogy hasznosítsuk a veszélyes szén-dioxidot, ami egyébként a légkörbe kerülne és kárba veszne. A GE szakemberei szerint a turbina fokozhatja a napenergia gazdaságok és hagyományos gázturbina állomások energiahatékonyságát is. Becslésük szerint ha a szén-dioxid turbina technológiát integrálják a napenergia erőművekbe, a tárolt energia 68 százaléka visszatáplálható a hálózatba. És ami a legfontosabb, ez a technológia zöldebb energia megoldást jelentene, és segítene megoldani a környezeti problémákat, melyek tönkreteszik a bolygónkat.

Hofer elmondta, hogy “Az energia iránti kereslet 50 százalékos növekedése várható az elkövetkező két évtizedben, és nem engedhetjük meg magunknak, hogy várjunk az új, tisztább energetikai megoldásokra a bolygó ellátásához. Most kell újítanunk olyan hatékonnyá téve az energiatermelést, amennyire csak lehetséges.

Forrás: Új Világtudat

(1) – http://www.gereports.com/this-scientists-got
(2) – https://en.wikipedia.org/wiki/Supercritical_fluid

The Mind Unleashed