Zsaroló mérgezte a tejet egyes üzletláncokban, a Nébih vizsgálatot indított

Vizsgálatot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szennyezett tejtermékek miatt, mert egyes üzletláncok bizonyos UHT termékeit szándékosan szennyezhette valaki; egyben a hivatal arra kéri a fogyasztókat, hogy vásárláskor minden esetben ellenőrizzék a termékek csomagolásának sértetlenségét.

A Nébih szombati közleményében ismerteti: az ügyfélszolgálatra bejelentés érkezett arról, hogy több üzletlánc csomagolt termékei esetében, feltehetően gazdasági kár okozása miatt, szennyezés történhetett.

Az érintett üzletláncok, a Nébih és a nyomozóhatóság között folyamatos a kapcsolattartás a probléma kezelése érdekében

– jelezte a hivatal, konkrét cég említése nélkül.

Hozzátette: a szennyezéssel esetlegesen érintett termékeket az élelmiszer-vállalkozások azonnal visszahívták a forgalomból.

Ismeretlen tettes ellen zsarolás miatt indított eljárást a rendőrség a szombat óta a hírekben szereplő, több magyarországi üzletláncot érintő tejszennyezési ügyben. Az érintett multicégek visszavonták a  feltételezhetően veszélyt jelentő termékeiket, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei ugyanakkor vasárnap délutánig még nem azonosítottak olyan anyagot a vizsgált tejtermékekben, amelyek kockázatot jelentenek. A zsaroló fenyegetését ugyanakkor láthatóan komolyan veszik a hatóságok, a rendőrségnél külön nyomozócsoportot hoztak létre a történtek tisztázására, illetve a tettes felkutatására.

Zsarolás miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda azután, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szombaton figyelmeztetést adott ki, amely szerint a hazai üzletláncokban megvásárolható úgynevezett UHT-tejtermékek közül több fajta szennyezett lehet. A rendőrség külön nyomozócsoportot hozott létre a történtek kivizsgálására – tudta meg a PestiSrácok.hu az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

Más forrásból úgy értesültünk: a vizsgálat azután indult, hogy egy még ismeretlen ember fenyegető emailt küldött a Nébihen kívül több magyarországi, élelmiszerekkel kereskedő multicégnek, amelyben közölte, hogy számos áruházban megrongálta a tejesdobozokat, és szennyezőanyagot juttatott a tejbe. A rendőrség ugyan nem közölte, hogy az illetőnek volt-e valamilyen követelése, a zsarolás miatt indított vizsgálat ténye erre utal.

A PestiSrácok.hu megkereste a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetőjét, Helik Ferenc portálunknak elmondta, hogy az ügyben több, Magyarországon működő üzletlánc is érintett, ezek vagy a honlapjaikon, vagy az üzleteik bejáratánál, jól látható helyen tájékoztatják a vásárlóikat arról, hogy a vizsgálatban szereplő termékeket ne fogyasszák el, vigyék vissza az áruházakba, ahol azokat a boltok visszaveszik.

A Nébih és a multicégek pénteken késő este, illetve szombaton reggel kapták meg a zsaroló jelzését, majd délelőtt tíz órára visszavonták az érintett termékeket a polcokról, illetve megkezdték a vásárlók tájékoztatását. Helik Ferenc beszámolója szerint a Nébih szakemberei a rendőrséggel egyeztetve megkezdték az eljárásban szereplő, döntő többségükben UHT-tejek vizsgálatát, a laboreredmények azonban még nem készültek el. Helik Ferenc kérdésünkre nem zárta ki, hogy a zsaroló blöffölt, de a hivatal minden esetre lefolytatja az összes szükséges vizsgálatot az ügyben. 

A szakember szerint több tejterméket érinthet az eljárás, ezért mindenkinek azt javasolta, hogy aki az utóbbi két napban UHT-terméket vett, az mindenképpen vizsgálja meg, hogy a csomagolás csöpög, szivárog-e, épek-e a dobozok zárófülei, zárófóliái. Helik Ferenc azt tanácsolta a vásárlóknak, hogy kövessék figyelemmel az üzletláncok híreit, illetve az áruházakban kihelyezett hirdetményeket.

Bár az ügyben a nyomozás érdekei miatt sem a Nébih, sem a rendőrség nem nevesítette az érintett üzletláncokat, honlapján az Auchan adta a legrészletesebb tájékoztatást, felhívásuk szerint a Budakalászon, Dunakeszin, Fóton, Szigetszentmiklóson, Csömörön és a Savoya Parkban lévő üzleteikben pénteken, illetve szombaton vásárolt Magyar, Riska, Mizo és TT márkanevű UHT-áruik egyes változatai jelenthetnek veszélyt a fogyasztóikra. A hatóságok mellett az Auchan is felhívta a figyelmet, hogy az említett időszakban vásárolt termékeket senki ne fogyassza, azokat a vásárlók vigyék vissza az áruházakba, ahol blokk nélkül is visszaveszik.