Szakértők szerint domina szexrobotok uralkodhatnak majd felettünk

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Isaac Asimov, orosz író a XX. század egyik legnagyobb alkotója, aki a jövővel, így robotokkal és azoknak jogaival is foglalkozott. Fel is állított három törvényt, az első pedig kevés teret enged a BDSM robotoknak. Így szól:

A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.

Úgy néz ki, egy BDSM robot gyökerestül szembe menne ezzel a szabállyal, a Gizmodo csapata megkérdezett néhány szakértőt.

Íme, mit gondolnak a dologról:

Julie Carpenter, azzal foglalkozik, hogy az emberek hogyan érintkeznek az új technológiákkal. Gyakorlatilag az a munkája, hogy megjósolja ezt, és szerinte definiálni kell a bántalmazást. Alapvetően a BDSM élvezetet okoz annak, aki kárt szenved, így a bántalmazást itt másképp kell érteni. Lényeg, hogy a robot képes legyen feldolgozni az emberek érzéseit, amelyeket kiolvas a testbeszédből, a mimikából és a hangtónusból.

Akkor nincs szó Asimov szabályának a megsértéséről, ha a robot megérti a különbséget a hagyományos bántalmazás és a BDSM típusú, élvezetes fájdalom okozás között.

Cansu Canca, az AI Ethics Lab vezetője szerint nincs törvénysértés, ugyanis az sem számít bántalmazásnak és büntetendőnek, amikor emberek kínozzák egymást. Rengeteg sport jár fájdalommal, viszont összességében ez hozzájárul az emberek mentális jóllétéhez és öröméhez. Nagyjából a BDSM is erről szól: fájdalommal való öröm- és gyönyörszerzés.

Ruth Aylett, egyetemi professzor is hasonlóan gondolkodik. Asimov törvényében olyan bántalmazásról van szó, amely emberek között is bántalmazásnak számít. Szóval egy szadista robot nem megy Asimov törvénye ellen.

Bethany Monaghan Wilson szerint még közel sem jár ott a mesterséges intelligencia, hogy különbséget tudjon tenni a bántalmazások fajtái között.

Ezáltal egy jelenlegi BDSM szexrobot sértené Asimov első törvényét, és még rengeteg fejlődés kell ahhoz, hogy ez ne így legyen. Néhányak szerint már maga az ötlet is sérti Asimov első törvényét, akkor is, ha a szexrobot függőséget okoz. Tehát Asimov törvényeit az is sérti, ha valaki szívesebben szexel robotokkal, mint emberekkel.

BDSM szexrobot / Fotó: 123rf

Tom Sorrell nyers megfontolása arról szól, hogy egy robot nem tud egyszerre behódolni Asimov törvényének, és eleget tenni a parancsnak, amely miatt bántania kell egy embert.

Noreen Herzfeld úgy van vele, hogy nagyon nehéz lesz normális BDSM robotot csinálni. A jelenlegi szexrobotok elég passzívak, a műférfi gyakorlatilag csak egy extrás vibrátor. Szerinte a szex ezen fajtája megegyezésen alapszik, így nincs szó hagyományos bántalmazásról.


Ilyen lenne a szexrobot utópiája? / Forrás: Imgur

A felek általában megállapodnak egy biztonsági szóban, mely ha elhangzik, a szadista partner abbahagyja a korbácsolást, és elengedi az alárendelt felet. Csak ezt a szót kell beprogramozni a robotnak, és kész is. Arra azért kitért, hogy ez egy eléggé ellenőrzött aktus, és nem érti, hogy ki akarna így perverz szexet folytatni.

 

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel