Szakértő: Saját magának is hazudik a Jobbik. A párt végérvényesen kettészakadt

A szinte minimális többséggel megválasztott új pártelnöknek rendkívül nehéz dolga lesz a tagság két tábora közötti kiengesztelhetetlen nézetkülönbségek miatt – véli Deák Dániel politológus. Kiemelte, hogy a cukiságkampányt folytató egykori radikális párt, az áprilisi eredményével elérhette az üvegplafonját.

Mirkóczki Ádám igyekszik bagatellizálni a Jobbik országos választmányának szombati döntését, amelynek értelmében Sneider Tamás veszi át a választások után távozó Vona Gábor helyét a pártelnöki székben, ám nagyon komoly döntésről volt szó – mondta Deák Dániel, a Figyelő munkatársa. Kiemelte: a tét nem volt kicsi, hiszen eldőlt, hogy a Vona Gáborhoz hű erők fogják tovább irányítani a pártot, a néppártosodási fordulatot kritizálókkal szemben.

A szavazás eredménye meglepetésként érte az elemezőket, hiszen bár számítottak a szoros versenyre, de sokkal többen szavaztak a radikális vonalat képviselő Toroczkaira, mint azt előzetesen gondolták – jegyezte meg a politológus. Rámutatott: az ötven szavazatnál is kisebb különbség azt jelenti, hogy a Jobbik végletesen kettészakadt.

A párt két tábora kiengesztelhetetlen ellentétben van egymással. Az egyik fél jobboldali, nemzeti politikát követne, míg a másik együttműködne a baloldali pártokkal– részletezte. Mint fogalmazott, emiatt hosszú vegetációra kell felkészülni.

Deák Dániel úgy látja, hogy nincs nagyon tovább, a Jobbik egy évtizede bent van a magyar politikában, és maximum 20 százalék körüli eredményt tudott szerezni. Ez lehet a Jobbik üvegplafonja, ami alól nem tud kiemelkedni. Hozzátette: a mai ellenzéket nézve nem túl erős teljesítmény, hogy ezt elérték. Hangsúlyozta, hogy ráadásul ehhez le is kellett mondani a teljes vezetésnek, így a Jobbik egyáltalán nincs jó állapotban.

A politológus szerint kérdéses, hogy folytatják-e a cukiságkampányt, miután a két szék közül a pad alá estek. Leszögezte: a Jobbik a fragmentált, szétaprózódott a balliberális oldalból merítve nem lehet képes néppárttá kinőni úgy, hogy a nemzeti oldalról szavazók százezreit veszítették el. Pláne, hogy a balliberális pártok többsége is elzárkózik a Jobbiktól.

A Jobbik szlogenje sántít – mondta Deák Dániel, hiszen néppárt akkor lenne, ha minden társadalmi csoportban lenne támogatottsága, márpedig  több rétegnél is mindössze 0–5 százalék között mozog.  A szakértő úgy véli, hogy komoly bajban van a párt, és mint fogalmazott, nemcsak a választóknak, de saját maguknak is hazudnak, hiszen elhitetnek olyan dolgokat, amelyek nem léteznek