Svájc környezetvédelmi ügynöksége nemzeti moratóriumot jelentett be az 5G rendszerek telepítésére

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Január végén a svájci Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (Bafu) levelet küldött az országban található valamennyi kanton kormányának, melyben az egészségügyi kockázatok miatt az összes új 5G torony használatának elhalasztására szólított fel.

Azonban a svájci telekommunikációs cégek továbbra is azt mondják, hogy a hálózat nagyon hamar be lesz kapcsolva “korlátozott kapacitással.” Svájc az első országok között volt, ahol megkezdték az 5G hálózatok telepítését, és az elmúlt évben már több mint 2000 antennát állítottak fel.

A Bafu feladata a kantonok biztonsági kritériumainak biztosítása, amelyek alapján a távközlési szolgáltatók sugárzási kibocsátása megítélhető. Svájc rendkívül föderált struktúrája szerint a telekommunikációs infrastruktúrát a szabályok betartása és ellenőrzése tekintetében a kantonok hatóságai felügyelik, de Bern a felelős a szabályok kereteinek meghatározásáért.

A Bafu még nem tud egyetemes kritériumokat megadni az 5G sugárzás hatásainak további vizsgálata nélkül.

Az ügynökség azt állítja, hogy “nem ismer semmilyen világszintű szabványt,” amely felhasználható az ajánlások összehasonlítására. “Ezért a Bafu alaposan megvizsgálja a sugárzásnak való kitettséget adaptív (5G) antennák segítségével, lehetőleg valós működési körülmények között. Ez a munka eltart egy ideig,” – mondta a környezetvédelmi hivatal.

A kritériumok nélkül a kantonoknak csak csekély lehetőségük van arra, hogy az 5G infrastruktúrát a sugárterhelésről szóló meglévő irányelveknek megfelelően engedélyezzék, amelyek apróbb esetek kivételével szinte mind kizárják az 5G használatát. Számos kanton már bevezette saját önkéntes moratóriumát az egészségügyi kockázatokkal kapcsolatos bizonytalanság miatt.

A távközlési tornyok sugárzásának hatásairól szóló svájci törvény nagyjából összhangban áll a hasonló európai jogszabályokkal, de bizonyos esetekben szigorúbb óvintézkedések alkalmazását határozza meg. Az új 5G kommunikációs technológia azt jelenti, hogy az egyének rövidebb ideig koncentráltabb nem ionizáló sugárzásnak vannak kitéve. A Bafu-nak meg kell határoznia, mely jogi normákat kell erre alkalmazni.

Svájcban már figyelemre méltó 5G-ellenes lobbi alakult ki, a közelmúltban tiltakoztak a berni, zürichi és genfi bevezetése ellen.
.embed-container position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%;
A Svájci Orvosi Szövetség óvatosságot javasolt az 5G kapcsán, azzal érvelve, hogy a legszigorúbb jogi elveket kell alkalmazni, mivel megválaszolatlan kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a technológia idegrendszeri károsodást, vagy akár rákot is okozhat.

Öt “népszerű kezdeményezés” – az 5G használatáról szóló jogilag kötelező népszavazásokra irányuló javaslatok – már folyamatban van Svájcban. Kettő már hivatalossá vált, és folyamatban van a 100000 aláírás összegyűjtése, amely az országos szavazások kiírásához szükséges, és amelyek sikere esetén módosítják Svájc alkotmányát. (1)

Az egyik a távközlési társaságokat tenné jogilag felelőssé a tornyok sugárzása által okozott testi károkért, hacsak nem tudják az ellenkezőjét bizonyítani. A másik szigorú korlátozásokat javasol a tornyok sugárzása szempontjából, és a helyi lakosok számára vétójogot biztosítana a területükön létesítendő valamennyi ilyen berenedezéssel szemben.

A Swisscom ugyanakkor megértette “az új technológiákkal kapcsolatos félelmeket,” a cég azonban hozzátette, hogy “nincs bizonyíték arra, hogy az új antennák sugárzása a határértékeken belül hátrányosan befolyásolnák az emberi egészséget“.

A Swisscom azt is kijelentette, hogy az 5G a 4G-hez hasonló frekvenciákat használ, amelyekkel kapcsolatban már “több ezer vizsgálatot végeztek,” és Svájcban a szabályozási korlátok “tízszer szigorúbbak, mint amelyeket az Egészségügyi Világszervezet ajánlott“. (2)

(1) – https://www.ft.com/content/848c5b44-4d7a-11ea
(2) – https://www.siliconrepublic.com/comms/switzer

Ezeket az izgalmas információkat az Új Világtudaton olvashattuk: Svájc környezetvédelmi ügynöksége nemzeti moratóriumot jelentett be az 5G rendszerek telepítésére

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel