Soros az alapítványa Bécsbe költöztetésével, csak ki akarja vonni magát a magyar törvények alól, de valójában ugyanúgy pénzeli majd az itteni szervezeteit

Beszünteti működését Budapesten a Nyílt Társadalom Alapítványok nemzetközi irodája és átköltözteti munkatársait a német fővárosba – jelentette be keddi, New York-i keltezésű közleményében az alapítvány, melyben az “egyre nyomasztóbb magyar politikai és jogi környezetre” hivatkozva magyarázza távozását.

Azonban ez csak látszatkivonulás lesz, melynek célja, hogy kivonják magukat a magyar törvények alól. Ugyanakkor az OSF álkivonulása ellenére Magyarországon marad egy halom Soros-szervezet.

A Nyílt Társadalom Alapítvány tájékoztatásában nem is tagadja, hogy semmi nem fog változni: továbbra is támogatni fogják ugyanazokat a civil szervezeteket, amelyeket eddig is.

A Die Presse című osztrák napilap a Nyílt Társadalom Alapítványok New York-i központjára hivatkozva április 19-én már írt a tervezett lépésről, jelezve, hogy az iroda a nyáron Berlinben nyitja meg kapuit. Már akkor kiderült, hogy akármi lesz, ugyanúgy fogják támogatni a magyar álcivileket, és a Magyarországon dolgozó munkatársaikat sem fogják elbocsátani.

A mostani közleményben megjegyzik: a magyar kormány arra készül, hogy tovább korlátozza a civil szervezetek munkáját „az úgynevezett +Stop Soros+ törvénycsomag által”

.„A magyar kormány becsmérli a munkánkat, és hamis színben tünteti fel, korlátozza a civil társadalmat politikai előnyszerzés céljából, olyan taktikát alkalmaz, amelyre még nem volt példa az Európai Unió történetében”

– idézi a közlemény Patrick Gaspardot, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnökét.

Ezzel szemben világos, hogy csupán egy taktikai kivonulásról van szól, aminek a célja, hogy Soros ki akarja vonni alapítványát a magyar törvények alól.

Ezután azzal szemenszedett hazugsággal folytatja, hogy bármilyen civil társaságban tevékenykedő személyt, valamiféle veszély fenyegetné. Természetesen ha valaki törvény sért, nyilván felelnie kell, mint mindenki másnak.

„Az úgynevezett Stop Soros jogszabálycsomag a legújabb ilyen próbálkozás. Nem tudjuk tovább garantálni a munkánk és a munkatársaink biztonságát Magyarországon, és nem tudunk védelmet nyújtani az önkényes kormányzati beavatkozással szemben.”

A közleményben hangsúlyozták, hogy irodáik elköltöztetése Budapestről fájdalmasan érinti azt a több mint száz itt dolgozó munkatársukat, akiknek többsége nemzetközi adományozással foglalkozik. A munkatársak mintegy 60 százaléka magyar állampolgár, és sokan közülük több mint egy évtizede dolgoznak a Nyílt Társadalom Alapítványok megbízásából. A Nyílt Társadalom Alapítványok megteszi a szükséges lépéseket, hogy biztosítható legyen az irodák elköltöztetésében érintettek biztonsága és jóléte.

Mivel a biztonságuk semmilyen értelemben nem volt, nincs és nem is lesz veszélyben, ezért az utolsó szóban található a valódi indok, azaz a jólétük biztosításáról, azaz a további pénzelésükről van szó.