A parlament előtt tüntetnek a migránsok, mert Ausztrália nem akarja befogadni őket

Több száz migráns gyülekezett hétfőn az ausztrál parlament épülete előtt, hogy tiltakozzanak az ausztrál bevándorláspolitika ellen. Főleg az zavarja őket, hogy „jövőjük kiszámíthatatlan”, amiért a kormány a régebbiek helyett most már csak ideiglenes vízumokat ad.

A tüntető migránsok Irakból, Szudánból, Szomáliából és Mianmarból érkeztek. Legtöbbjük olyan három- vagy ötéves vízummal rendelkezik, mely megtiltja nekik, hogy nagyobb városokban éljenek.

A bevándorláspárti szervezetek is nekimentek a konzervatív kormánynak, azzal vádolják az ausztrál vezetést, hogy így gyakorlatilag ellehetetlenítik a családegyesítést.

Az ideiglenes vízumokat egyébként a konzervatív kormány 2013-ban vezette be, hogy így kedvtelenítse el az Ausztrália felé igyekvő bevándorlókat. Ha ez a vízum lejár, a kormány nem újítja meg alanyi jogon, ugyanis ha a migránsok hazájában a körülmények javultak, akkor nem hosszabbítják meg a tartózkodási engedélyt, állandó vízumot pedig eleve csak azok kaphatnak, akik nem csónakon érkeznek Ausztráliába. Aki annak ellenére az országban marad, hogy vízuma lejárt, azt kitoloncolják.

A migránsok szerint ez persze diszkrimináció, noha kérdés, hogyan lehetséges ez, ha egyszer már hét éve így szól a törvény.

Lida Aftahi, left, her husband Heydar Aftahi, right, and their 4-year-old son, Ramssin, take part in a refugee protest at Parliament House in Canberra, Australia, July 29, 2019. (AP Photo/Rod McGuirk)

Mindenesetre a miniszterelnök, Scott Morrison nem reagált a tüntetésekre, ellenben persze a bevándorláspárti baloldallal, amelyet Ausztráliában a Munkáspárt testesít meg.

Ausztrália egyébként közismerten bevándorlásellenes álláspontot képvisel, aminek köszönhetően az országba érkező migránstaxik száma szinte a nullára csökkent. Aki mégis az ausztrálokhoz igyekszik, azt Pápua Új-Guineába vagy Nauru szigetére kísérik