Sargentini nem nyugszik. Beszólt Orbán Viktornak

Judith Sargentini Twitteren kommentálta a hírt, miszerint Nikola Gruevszki volt kormányfő Magyarországra menekült börtönbüntetése elől.

A holland zöldpárti EP-képviselő arról érdeklődött, hogy van-e Magyarországon VÍP tranzitzóna.

“Egyszer megkérdeztem a magyar hatóságokat arról, hogy lehetséges-e menedékjogot kérni a szerb határnál a tranzitzónán kívül. Azt a választ kaptam, hogy nem. Vajon lecsukják majd Gruevszkit, vagy Budapesten van lehetőség VIP menedékjogi eljárásra is?”– tette fel a kérdést posztjában.

A hivatali visszaélés miatt elítélt macedón politikus jelenleg Budapesten tartózkodik. A magyar belügyminisztérium megerősítette, hogy politikai menedékjogot kért, a macedón tárca pedig bejelentette, hogy kérték Gruevszki kiadatását Magyarországtól.

Gulyás Gergely a Kormányinfón közölte:

Gruevszki egy magyar külképviseleten adta be a menedékkérelmet, de nem Macedóniában
biztonsági okokból nem a tranzitzónában, hanem Budapesten hallgatják meg – erről a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal döntött a Külügyminisztérium tudtával.

Gulyás azt is elmondta Gruevszki legálisan távozott az országból, hiába nincs útlevele, a Balkánon elég a személyi is a határátlépéshez a magyar államnak semmi köze nincs az egészhez, semmilyen segítséget nem nyújtottak Gruevszkinek abban, hogy elhagyja Macedóniát. Arra nem válaszolt, hogy szárazföldön vagy repülővel érkezett-e.

Gruevszki nem találkozott Orbánnal, a magyar miniszterelnök jól szórakozott azokon a híreken, amik arról szóltak, hogy nála szállt meg a macedón ex-miniszterelnök – mondta Gulyás Gergely.