Sárgamellényes tüntetések – A rendőrök gránátja tépte le a demonstrálók fotósának kezét

Tizenharmadik alkalommal is az utcákra vonultak szombaton országszerte a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek, Párizson kívül Marseille-ben, Bordeaux-ban, Toulouse-ban, Montpellier-ben és Nizzában is felvonulásokat rendeztek különböző jelszavakkal.

A megmozdulásokat mindenhol incidensek kísérték, a fővárosban egy tüntető súlyosan megsérült egy rendőrségi gránáttól.

sargamellenyesek_Parizs-926x600.jpg

A belügyminisztérium szerint ötvenegyezren vettek részt a többségében be nem jelentett felvonulásokon, Párizsban négyezren, ami kevesebb, mint egy héttel ezelőtt, akkor hatvanezren tiltakoztak országszerte a rendőri erőszak ellen, közülük nyolcezren a fővárosban.

Párizsban a menet a Champs-Elysées sugárúttól indult az Eiffel-torony irányába, ahol kora délután torkollott összetűzésekbe a tiltakozás. A nemzetgyűlés épülete elé érve többen levizelték az intézmény kerítését, majd megpróbálták ledönteni a bejáratot védő paravánokat. A rendőrök könnygázzal oszlatták az embereket, akik megdobálták őket.

Az összecsapásokban egy tüntetőnek leszakadt a keze.

A párizsi prefektúra a francia hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a sérült elveszítette négy ujját, a helyszínről a tűzoltók kórházba szállították. A sérülést lefilmező szemtanú szerint a rendőrök olyan gránátot dobtak az emberek közé, amelyből apró gumilövedékek szabadulnak ki, s egy ilyen eszköztől sérülhetett meg a huszonegy  éves férfi, aki a sárgamellényesek fotósa.

Több tüntető súlyos sérüléseket szenvedett Párizsban a mai összecsapások során. Több embert fejsérüléssel szállítottak kórházba. Egy tüntetőnek leszakította a karját egy gránát.

Amikor a rendőrök oszlatni akarták az embereket, egy gránátot kapott a vádlijába, odakapott, hogy nehogy a lábánál robbanjon fel, de a szerkezet épp akkor lépett működésbe, amikor hozzáért – számolt be az esetről egy szemtanú az AFP hírügynökségnek.

A felvonulást végig szórványos incidensek kísérték Párizsban: amikor a tüntetők padokat, buszmegállókat vagy bankokat kezdtek rongálni vagy szemeteseket és járműveket gyújtottak fel, a rendőrök könnygázzal, gumilövedékkel vagy gránáttal válaszoltak.

A gumilövedék használatáról hetek óta heves vita folyik a francia közéletben, miután a francia rendőrök rendszeresen bevetik, súlyos sérüléseket okozva a tiltakozóknak, a sárgamellényesek szerint az utóbbi két hónapban húsz tüntető vakult meg az egyik szemére. 

Christophe Castaner belügyminiszter szerint a gumilövedékek alkalmazásával elkerülhető a fizikai kontaktus az erőszakos tüntetőkkel, e nélkül még több sérült lett volna a megmozdulásokon. Párizsban estig harminchat embert állítottak elő a hatóságok.

Castaner arra emlékeztetett, hogy az utóbbi hetekben hetven képviselőt támadtak meg az otthonában vagy a választási irodájában, s rajtuk kívül többeket is megfenyegettek, amiért a héten megszavazták a rendbontók elleni fellépést szigorító törvényjavaslatot. 

Az RT televízió így látta a mai tüntetést:

Ez már a demokrácia elleni támadás. Teljesen botrányos, mert valójában ezeknek a képviselőknek olyan demokratikus legitimitásuk van, amilyen soha nem lesz azoknak, akik a köztársaságot akarják megsérteni – hangsúlyozta a tárcavezető.

Az üzemanyagadó emelése ellen novemberben létrehozott sárgamellényes mozgalom az utóbbi két hónapban több szociális követelést fogalmazott meg, és az államfő távozását is követeli a városok menti körforgalomban felállított úttorlaszoknál, szombatonként pedig a városközpontokban tartanak felvonulásokat, amelyek rendszeresen rendbontásokba és összetűzésekbe torkollnak a rendfenntartó erőkkel, hétvégéken ezért országszerte nyolcvanezer rendőr és csendőr teljesít szolgálatot a francia utcákon a közrend biztosítására.